Afgan ulusal kimliğinin oluşumu
Formation of Afgan national identity
  1. Tez No: 695151
  2. Yazar: AHMAD ZIA IBRAHIMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN GÖKTOLGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afghanistan, Identity, National, Politics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Afganistan tarihsel süreç içerisinde pek çok milletin gelip yurt edindiği ve kendisinden izler bıraktığı bir merkezi ülkedir. Kadim özelliklere sahip olan bu ülkede kimlik kavramının gelişimi de tarihsel süreçle bağlantılı olarak şekillenmiştir. Afganistan'ın etnik yapısı ve kimlik oluşumu hakkında hâlihazırda bir takım çalışmalar yapılmışsa da bu alandaki eksiklik giderilememiştir. Günümüz Afganistan'ın da en zaruri temel gereksinim ulusu inşa ederek ortak bir ulusal kimlik tanımlanması yapmaktır. Etnik gruplar arasındaki bir takım belirsizlikler ve geçmişten günümüze gelen iktidarların etnik, dil eksenli ve dini politikaları milli bir kimliğin oluşumunun önüne adeta bir set oluşturmuştur. Afgan milleti, kendi öz kimlikliğini ulus ekseninde görmeyip etnisite, dil ve mezhep temelinde değerlendirmektedirler. Bu bakış açısı Afgan halkının bir birine karşı güven duygularının azalmasına sebebiyet verdiği gibi ulusal kimliğin ve ulus inşa etme sürecinin başarısızlığına da yol açmasına sebebiyet vermiştir. Kısaca ifade edecek olursak Etnik gruplar arasındaki farklılıklar bu ülkedeki kimlik oluşumunu engellemektedir. Yaptığımız bu çalışmada kimlik kavramının tarihsel sürecinden başlayıp Afgan ulusal kimliğinin ortaya çıkışına kadar olan süreci değerlendirdik. Anahtar Kelimler: Afganistan, Kimlik, Ulusal, Kimlik, Siyaset
Özet (Çeviri)
Afghanistan is a central country where many nations have come and made their homeland in the historical process and left traces of itself. The development of the concept of identity in this country, which has ancient characteristics, has also been shaped in connection with the historical process. Although some studies have already been carried out on Afghanistan's ethnic structure and identity formation, the deficiency in this area has not been eliminated. The most essential basic requirement of today's Afghanistan is to define a common national identity by building the nation. Some uncertainties between ethnic groups and the ethnic, linguistic and religious policies of the governments from the past to the present have created a barrier in front of the formation of a national identity. The Afghan nation does not see its own identity on the axis of the nation, but evaluates it on the basis of ethnicity, language and sect. This point of view not only caused the Afghan people to lose their sense of trust towards each other, but also led to the failure of the national identity and nation-building process. In short, the differences between ethnic groups prevent the formation of identity in this country. In this study, we evaluated the process from the historical process of the concept of identity to the emergence of Afghan national identity.