Koroner arter baypas cerrahisinde torakal epidural analjezinin hemodinamik parametreler ve miyokard fonksiyonlarına etkileri
The effect of thoracic epidural analgesia on haemodynamic parameters and myocardial function in coronary artery bypass surgery
- Tez No: 695245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anaesthesia, Thoracic epidural analgesia, Levobupivacaine, cardiopulmonary bypass
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
YTEA 20 yıldan uzun bir süredir kardiyak cerrahide kullanılmaktadır. Tüm dünyada değişik merkezlerde kullanılan bir teknik olmakla birlikte, kullanımı pek yaygınlaşmamıştır. Levobupivakain, bupivakain ve ropivakain'in eşdeğer potensteki dozları ile sürekli epidural infüzyonunun mükemmel postoperatif analjezi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Literatürde kardiyopulmoner bypass yapılan hastalarda YTEA'da levobupivakain ile yapılan çalışma bilgimiz dahilinde mevcut değildir. Bu çalışmada; Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde koroner arter hastalığı nedeniyle koroner arter baypas cerrahisi geçirecek ASA II-III grubu hastalarda; genel anesteziyle kombine yüksek torakal epidural levobupivakain analjezisi alan hastalarla, sadece genel anestezi alan hastaların hemodinamik etkilenme ve miyokard fonksiyonları üzerine olan etkilerini troponin I, CK-MB ölçümleri ile karşılaştırmayı amaçladık Çalışmaya alınan toplam 34 hastanın 10'u kadın, 24'ü erkek olup, yaş sınırları 43 ile 73 yaş (55.647.86) arasında değişiyordu. Hastalar iki gruba ayrıldı bir gruba genel anestezi (grup1), diğer gruba genel anestezi ile birlikte torakal epidural analjezi (levobupivakainle) (grup 2) uygulandı. Hasta grupları troponin I, CK-MB değerlerinde operasyon öncesi anlamlı fark yokken, yoğun bakım 6. ve 24. saatte grup 1 değerleri grup 2'den anlamlı derecede yüksekti. Kalp hızı ve MAP değeri anlamlı derecede grup 1'de yüksekken CI anlamlı derecede grup 2 de yüksekti. MPAP, CVP, PCWP arasında fark yoktu. VAS değerleri karşılaştırıldığında 0., 4. ve 8. saate grup 1'de anlamlı derecede yüksekti. Bu çalışma levobupivakainle yapılan YTEA nın CABG yapılan hastalarda miyokard fonksiyonları ve hemodinami üzerine olumlu etkileri göstermiştir. Hastalarda epidural hematom ve diğer yan etkiler görülmemiştir. Hastalarda GA grubuna göre daha iyi postoperatif analjezi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
HTEA has been used for cardiac surgery for more than 20 years. Although this technique was used in many centres worldwide, it's application did not became widespread. It was shown that continuous epidural infusion of equipotent doses of levobupivacaine, bupivacaine and ropibupivacaine is associated with excellent postoperative analgesia. To our knowledge, there is no any study in the literature with levobupivacaine in HTEA for cardiopulmonary bypass surgery. In this study, our purpose was to evaluate ASA group II-III patients with coronary artery desease, undergoing coronary artery bypass surgery at the Turkish High Speciality Hospital; and by measuring levels of troponin I and CK-MB, to compare haemodynamic response and effect on myocardial functions in patients receiving general anaesthesia combined with high thoracic epidural analgesia with levobupivacaine to those taking general anaesthesia only. 34 patients were included in the study, of which 10 women and 24 men, age ranging between 43 to 73 ( 55.64 +/- 7.86). Patients were randomized in 2 groups: one group received general anaesthesia (group 1), the second group received general anaesthesia combined with high thoracic epidural analgesia with levobupivacaine (group 2). Although there was no difference between groups regarding levels of troponin I and CK-MB prior to the operation, we found that, at the postoperative 6th and 24th hours in the intensive care unit, levels of troponin I and CK-MB were significantly higher in group 1 compared to group 2. Heart rate and MAP value were significantly higher in group 1, whereas CI was significantly higher in group 2. We found no difference among the groups regarding MPAP, CVP and PCWP values. When compared VAS values, we found that they were significantly higher at 0, 4th and 8th hours in group 1. This study showed beneficiary effects of HTEA with levobupivacaine on myocardial functions and haemodynamics for patients undergoing CABG. We didn't encountered epidural haematoma formation or other adverse effects. Patients had improved postoperative analgesia with HTEA compared to general anaesthesia alone.