Koroner arter baypas cerrahisinde, pasif bacak kaldırma testi sonrası sıvı yanıtlılığının değerlendirilmesinde dinamik parametrelerin sensitivite karşılaştırması
Sensitivity comparison of dynamic parameters in the assessment of fluid responsiveness after passive leg raising test in coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 870565
  2. Yazar: HALİDE PINAR BALÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVRİYE SALMAN, DR. BEHİÇ GİRGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: hedefe yönelik sıvı tedavisi, pasif bacak kaldırma testi, koroner arter baypas cerrahisi, sıvı cevaplılığı, goal directed fluid therapy, coronary artery bypass surgery, fluid responsiveness, passive leg raise test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Kişiselleştirilmiş sıvı tedavisi olan hedefe yönelik sıvı tedavisi (HYST) ile hipo ve hipervolemiden kaçınılarak övoleminin sağlanması, doku oksijen sunumu ve kalp debisinin optimizasyonu temel amaçtır. Bu sayede hastanın hipovolemik kalmasının ya da hastaya gereğinden fazla sıvı yüklenmesinin önüne geçilmiş olur. Mevcut prospektif gözlemsel çalışmanın amacı, koroner arter baypas cerrahisinde pasif bacak kaldırma testi (PBKT) sonrası sıvı cevaplılığının değerlendirilmesinde dinamik parametrelerin sensitivitelerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Koroner arter baypas cerrahisi geçirecek ASA II-III, erişkin 48 hasta çalışmaya alındı. Anestezi indüksiyonunu takiben hastalara PBKT uygulandı. PBKT öncesi ve sonrası hastaların nabız, sistolik arter basıncı (SAB), ortalama arter basıncı (OAB), diastolik arter basıncı (DAB), atım hacmi değişimi (SVV), nabız basıncı değişimi (PPV), pleth değişkenlik indeksi (PVI) ve kardiyak indeks (CI) değerleri ölçüldü. CI, SVV ve PPV ölçümünde ProAQT monitörü, PVI ölçümünde Massimo pulse oksimetre probu kullanıldı. PBKT sonrası CI'de %15 ve daha fazla artış sıvı cevaplılığı olarak değerlendirildi. PBKT sonrası CI'de %15 ve daha fazla artış gösteren hastalar sıvı cevaplı grubu, CI artışının %15'in altında kaldığı hastalar ise sıvı cevapsız grubu oluşturdu. İstatistiksel sonuçlar ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda yapılan ROC analizinde sıvı cevaplılığı değerlendirmesinde PPV 0,726 AUC, p:0,015'e sahipti, cut-off değeri>%21 olarak bulunmuştu ve CI ile olan korelasyonu anlamlı idi (p:0,027). SVV 0,715 AUC, p:0,02'e sahipti, cut-off değeri >%20 olarak bulunmuştu ve CI ile olan korelasyonu ise anlamlı değildi (p:0,708). PVI 0,525 AUC, p:0,785'e sahipti ve sıvı cevaplılığı değerlendirmesinde anlamlı bulunmadı. Sonuç: Koroner arter baypas cerrahisi yapılan hastalarda HYST amacıyla PBKT ile yapılan volüm replasmanlarında sıvı cevaplılığını yani CI'e etkisini değerlendirmede PPV kullanımı SVV'ye göre daha sensitiftir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The main goal directed fluid therapy (GDFT), which is personalized fluid therapy, is to ensure euvolemia by avoiding hypo- and hypervolemia, and to optimize tissue oxygen delivery and cardiac output. This management prevents the patient from hypovolemia or overloading with too much fluid. The aim of the present prospective observational study was to compare the sensitivity of dynamic parameters in the assessment of fluid responsiveness after passive leg raising test (PLRT) in coronary artery bypass surgery. Materials and Methods: Forty-eight ASA II-III adult patients undergoing coronary artery bypass surgery were included in the study. Following induction of anesthesia, PLRT was performed. Pulse rate, systolic arterial pressure (SAP), mean arterial pressure (MAP), diastolic arterial pressure (DAP), stroke volume variation (SVV), pulse pressure variation (PPV), pleth variability index (PVI) and cardiac index (CI) values were measured before and after PLRT. ProAQT monitor was used to measure CI, SVV and PPV, and Massimo pulse oximetry probe was used to measure PVI. An increase of 15% or more in CI after PLRT was considered as fluid responsiveness. Patients with a 15% or more increase in CI after PLRT constituted the fluid-responsive group, whereas patients with a CI increase of less than 15% constituted the fluid-unresponsive group. Statistical results were evaluated by ROC analysis. Results: In the ROC analysis performed in our study, PPV had an AUC of 0.726, p:0.015, cut-off value was >21% and its correlation with CI was significant (p:0.027). SVV had an AUC of 0.715, p:0.02, with a cut-off value >20%, and its correlation with CI was not significant (p:0.708). PVI had an AUC of 0.525, p:0.785 and was not significant in the fluid responsiveness assessment. Conclusion: In patients undergoing coronary artery bypass surgery, the use of PPV is more sensitive than SVV in evaluating fluid responsiveness, that is, its effect on CI, in volume replacements performed with PLRT for GDFT.