Sınıf öğretmenlerinin Suriyeli öğrencilere yönelik tutum ve görüşlerinin incelenmesi
The study of attitudes and opinions of primary school teachers towards Syrian students
  1. Tez No: 695259
  2. Yazar: ŞEYDA GÜL SOYBAKIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KÜLEKÇİ AKYAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Öğrenci, Tutum, Göç, Syrian Student, Attitude, İmmigration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Sınıf öğretmenlerinin sınıflarında bulunan Suriyeli öğrencilere yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Bu nedenle araştırma da karma araştırma yöntemleri içerisinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Suriyeli öğrencilerin çoğunlukta bulunduğu bir ilde görev yapan 250 sınıf öğretmeninden elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ''Demografik Bilgi Formu'', ''Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği'' ve araştırmacı tarafından hazırlanan ''Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu'' kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçlarından elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS 23.0 programı, nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde değişkenlerin çoğunluğunun normal dağılım göstermediği tespit edilerek non parametrik testler kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin Suriyeli öğrencilere yönelik genel tutum düzeylerinin ve ölçeğin iletişim, uyum, yeterlilik alt boyutlarındaki tutum düzeylerinin ortalamanın üzerinde bir değere sahip olduğu görülmüş ve araştırma sonucunda ''Çoğunlukla Katılıyorum, Tamamen Katılıyorum'' sonucu elde edilmiştir. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin sınıflarında bulunan Suriyeli öğrencilere yönelik tutumları cinsiyet değişkenine ve sınıftaki Suriyeli öğrenci sayısı değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan görüşmelerde sınıf öğretmenlerinin Suriyeli öğrenciler ile dil problemi, uyum problemi yaşadıkları, öğretmenlerin Suriyeli öğrencilere karşı zaman zaman ön yargılı yaklaşımlarının olduğu ve aldıkları eğitimin yetersiz olduğu düşüncesine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the attitudes of primary school teachers towards Syrian students in their classrooms. For this reason, exploratory sequential design, which is one of the mixed research methods, was used in the research. The data of the study were obtained from 250 primary school teachers working in a city where Syrian students are the majority. In the research,“Demographic Information Form”,“Refugee Student's Attitude Scale”and“Semi-Structured Interview Form”that prepared by the researcher were used as data collection tools. In the research, SPSS 23.0 program was used in the analysis of the quantitative data obtained from the data collection tools, and content analysis was used in the analysis of the qualitative data. In the analysis of quantitative data, it was determined that the majority of the variables did not show normal distribution, and non-parametric tests were used. It has been observed that the general attitude levels of the primary school teachers towards Syrian students and the attitude levels in the communication, adaptation, and competence sub-dimensions of the scale have a value above the average, and as a result of the research, the result of“Mostly Agree, Totally Agree”was obtained. In the study, it was concluded that the attitudes of the classroom teachers towards the Syrian students in their classrooms showed a significant difference according to the gender variable and the number of Syrian students in the classroom. In the interviews, it was concluded that the classroom teachers had language problems and adaptation problems with Syrian students, that teachers sometimes had prejudiced approaches towards Syrian students and that the education they received was insufficient.