Pierre Bourdieu' nun Habitus kuramı bağlamında Iğdır'daki yaylacılık faaliyetlerinin ortaokul çağındaki çocukların eğitim başarısı üzerine etkisi
- Tez No: 695294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Başarısı, Yaylacılık, Habitus, Alan, Sermaye, Educational Success, Transhumance, Habitus, Area, Capital
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Eğitim alanında var olan eşitsizlikler bireyin akademik başarısını etkileyen bir faktördür. Toplumun diğer tüm alanlarında olduğu gibi eğitim alanındaki eşitsizlikleri ortaya koyabilmek de sosyolojik çalışmaların odak noktalarından biridir. Eğitim alanında var olan bu eşitsizlikler toplumsal eşitsizliklerin devamı niteliğindedir. Bu çalışmada ortaokul çağındaki öğrencilerin ailelerin geçim kaynağı olan yaylacılık faaliyetinin eğitim başarısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Öğrencinin eğitim başarısı üzerinde yaylacılığın etkisi araştırılırken öğrenci öğretmen ve aile üçgeninden yararlanılmıştır. Araştırmada ilk olarak aileler ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde ailelerden yaylacılık hakkında genel bilgiler edinilmiş ve öğrencinin yaylacılıktaki yeri ve eğitim hayatına olan etkisi ailenin perspektifinden çözümlenmeye çalışılmıştır. Görüşmeler ses kaydına alınmıştır. Ses kayıtları dinlenerek Word programında metin dosyası haline getirilerek“Maxqda”programına yüklenmiştir. Daha sonra metin dosyası detaylı bir şekilde okunarak kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Tema ve kodlar şekillere dönüştürülmüştür. Görüşmelerin analizleri referans alınarak öğrenci ve öğretmenlere uygulanmak üzere anket formları oluşturulup uygulanmıştır. Anketten elde edilen bilgiler SPSS programına yüklenerek betimsel analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler yorumlanırken araştırma sorularına uygun olarak Pierre Bourdieu'nun kavramları (habitus, alan ve sermaye) temelinde analiz edilmeye çalışılmıştır. Bourdieu'nun kavramları araştırmanın verilerini yorumlamakta bilimsel bir temel oluşturmaktadır. Öyle ki Bourdieu eğitimi kültürel bir aktarım süreci olarak görmüş ve bireylerin sosyal sınıflarının eğitimdeki başarılarının üzerinde etkisi olduğunu vurgulamıştır. Bu araştırmada ailelerin sosyo ekonomik durumu, eğitim düzeyi ele alındığında çocuklarına aktardıkları sermayelerin eğitim alanında daha az işlerliğe sahip olduğu bir gerçektir. Öğrencilerin ailelerinden edindikleri sermayeler eğitim alanında daha az işlerliğe sahip olduğu için öğrencilerin akademik hayatı başarısızlıklarla sonuçlanmaktadır. Eğitim alanında başarısız olan bu öğrenciler habitusları gereği hayvancılık mesleğine yönelmektedir. Tam da Bourdieu'nun ifade ettiği gibi alt sosyal sınıfta yer alan bu öğrenciler eğitim sistemi içinde başarısız olarak bir şekilde geride kalma ve elenmeyle karşı karşıya kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inequalities in the field of education are a factor affecting the academic success of the individual. As in all other areas of society, revealing inequalities in the field of education is one of the focal points of sociological studies. These inequalities in education are the continuation of social inequalities. In this study, the effect of transhumance, which is the source of income for the families of secondary school students, on educational success was investigated. While investigating the effect of transhumance on the educational success of the student, the triangle of student, teacher and family was used. In the study, firstly, interviews were conducted with families. In the interviews, general information about transhumance was obtained from the families and the place of the student in transhumance and its effect on education life were tried to be analyzed from the perspective of the family. The interviews were audio recorded. The audio recordings were listened to and converted into a text file in the Word program and uploaded to the“Maxqda”program. Then, codes and themes were created by reading the text file in detail. Themes and codes have been transformed into shapes. Based on the analysis of the interviews, questionnaire forms were created and applied to students and teachers. While interpreting the data obtained in the research, it was tried to be analyzed on the basis of Pierre Bourdieu's concepts (habitus, area and capital) in accordance with the research questions. Bourdieu's concepts form a scientific basis for interpreting the data of the research. So much so that Bourdieu saw education as a cultural transfer process and emphasized that the social class of individuals had an impact on their success in education. Considering the socio-economic status and education level of families in this research, it is a fact that the capital they transfer to their children has less functionality in the field of education. Since the capital acquired by the students from their families is less effective in the field of education, the academic life of the students results in failures. These students who are unsuccessful in the field of education tend to the animal husbandry profession due to their habitus. Just as Bourdieu stated, these students, who are in the lower social class, are unsuccessfully faced with being left behind and eliminated in the education system.