The impact of technostress and COVID-19 stress on employee burnout among employees in Turkey under the mediating role of resilience
Teknostres ve COVID stresinin çalışanların tükenmişliği ile ilişkisinde dayanıklılığın aracılık etkisi
  1. Tez No: 695298
  2. Yazar: NOUR EL HODA TARABAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknostres, COVID-19 Stresi, Dayanıklılık, Çalışan Tükenmişliği, Technostress, COVID-19 Stress, Resilience, Employee Burnout
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
21. yüzyıl, bireylerin ve özel olarak çalışanların günlük olarak işleriyle ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilecek birçok zorlukla karşı karşıya kaldığı bir dijitalleşme ve küreselleşme çağıdır. Teknolojinin neden olduğu bir stres olan Technostress, birçok yönüyle gelen bu zorluklardan biri olarak kabul edilir. COVID-19 Stres, oldukça dijitalleşmiş bir dünyada meydana gelen yeni koronavirüsün neden olduğu bir strestir. COVID-19 Önleme yöntemlerine uyum, dijitalleşmenin önemini her zamankinden daha fazla artırmıştır, bu nedenle çalışanlar böyle zamanlarda teknostress ve / veya COVID-19 stresine daha yatkın olabilir. Esneklik gibi etkili başa çıkma yaklaşımlarının teknostress ve COVID-19 stresinin Çalışan Tükenmişliği üzerindeki etkisini nasıl etkileyebileceğini anlamak son derece önemli hale gelir ve olumlu sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, bu çalışma,dayanıklılığın Technostress ve COVID-19 Stresinin Çalışan Tükenmişliği üzerindeki etkisine aracılık edip edemeyeceği konusunda araştırma yapmayı amaçlamaktadır. Çalışma İstanbul'da İngilizce konuşan 355 beyaz yakalı işçi üzerinde yapıldı. Sonuçlar, dayanıklılığın teknostress'in Çalışan Tükenmişliği üzerindeki etkisine aracılık etmediğini, ancak COVID-19 Stresinin Çalışan Tükenmişliği üzerindeki etkisine aracılık ettiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
The 21st century is an era of digitalization and globalization, where individuals and specially employees are faced with many challenges daily which might have negative impacts on their relationship with their jobs. Technostress, which is a stress caused by Technology, is considered one of these challenges that comes with many facets. COVID-19 Stress refers to a stress due to thethe novel coronavirus that occurred in a highly digitalized world. The compliance to COVID-19 Prevention methods has increased the significance of digitalization more than ever before, thus employees might be more prone to have technostress and/or COVID-19 stress at such times. Understanding how effective coping approaches such as resilience can influence the impact of technostress and COVID-19 stress on Employee Burnout becomes highly important and might lead to positive outcomes. Thus, this thesis aimed to understand the role of resilience in mediating the impact of Technostress and COVID-19 Stress on Employee Burnout. The study was conducted on 355English-speaking white-collar workers in Istanbul. The results indicated that resilience didn't mediate the impact of technostress on Employee Burnout, however it mediated the impact of COVID-19 Stress on Employee Burnout.