An archaeoacoustic study on Cappadocia; acoustical identification of religious and secular indoor spaces
Kapadokya üzerine arkeoakustik bir çalışma; dini ve seküler iç mekanların akustik özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 695323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜHRE SÜ GÜL, DR. AYŞE HENRY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arkeoakustik, Kapadokya‟nın Sesleri, Tarihi Yapı Akustiği, Mağara Akustiği, Kayadan Oyma Mimari, Archaeoacoustics, Sounds of Cappadocia, Historical Acoustics, Cave Acoustics, Rock-cut Architecture
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı Kapadokya‟nın özellikli kayadan oyma yapılarının iç mekân akustik özelliklerini tespit etmek ve işitsel özellikleri özgün kullanımında bağlamı ile birlikte tartışmaya olanak sağlamaktır. Kapadokya‟nın kayadan oyma yapıları UNESCO tarafından dünya karma -doğal ve kültürel- mirası arazilerine dahil edilmiştir. Kapadokya‟nın Orta Bizans Dönemi yapıları/arazileri arkeolojik olarak pek çok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışma bölgedeki yapıların işitsel özelliklerini araştırması bakımından bir ilk olacaktır. Benzer akustik araştırmalar arkeoakustik kapsamında dünyada doğal mağaralar (Paleolitik mağaralar) ve kayadan oyma yapılar (Neolitik yapılar, Roma katakombları) üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmanın yöntemi üç başlıktan oluşur; Orta Bizans dönemine ait Hallaç, Açıksaray ve Avanos bölgesinde yer alan beş kayadan oyma yapının (bir kilise ve dört yerleşim yeri/konut salonu) sahada akustik ölçümleri; Göreme ve Ürgüp yöresinden toplanmış kayaların empedans tüpü ile ses yutma katsayılarının belirlenmesi; Çanlı kilisenin ışın izleme simülasyonları ile işitsel olarak yeniden oluşturulması/canlandırılması. Tüp ölçümleri ve simülasyonlar sonucunda Kapadokya‟nın farklı bölgelerinde farklı ses yutuculukta ve dolayısıyla değişken fiziksel özellikte tüf kayaları olduğu belirlenmiştir. Saha ölçümleri ve akustik simülasyonlar ile çalışılan mekanların akustik parametre (EDT, T20, T30, C80, D50, ve STI) değerleri elde edilmiştir. Sonuç değerlere göre hem kayadan oyma Hallaç Kilisesi hem de kagir yapı Çanlı Kilise işitsel anlamda dini pratikler için kullanımına oldukça uygundur. Diğer yandan görece düşük çınlama süreleri ve yüksek anlaşılabilirlik dizinleri ile çalışılan konut salonları konuşma temelli kullanımlara daha uygun bulunmuştur. Kayadan oyma yapılar dünyada arkeoakustik çalışmalara konu olmuş benzer yapılarla karşılaştırılmış; akustik parametre değerleri karşılaştırıldığında Kapadokya tüfü doğal mağaralarda bulunan karst kayasına göre daha ses yutucu, Roma katakomblarındaki tüf kayasına göre ise daha yansıtıcı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to identify the indoor sound fields of Cappadocian special rock-cut structures and by this to provide the platform of discussion on the aural effects in the original use and context of spaces. Cappadocia's rock-cut structures have been enlisted as mixed -natural and cultural- World Heritage Sites by UNESCO. The spaces of Cappadocia from the Middle Byzantine Era have been studied from an archaeological perspective; however, this study is the first of its type as it investigates such spaces from an auditory perspective. Similar acoustical studies have been conducted on natural caves (Paleolithic caves) and man-made structures (Neolithic structures, Roman catacombs) from around the world. The methodology of this study is composed of three steps; in-situ field tests of five rock-cut structures (one church and four residential halls) from Middle Byzantine sites of Hallaç, Açıksaray and Avanos, impedance tube tests on rock samples from Göreme and Ürgüp for estimating their sound absorption coefficients, and virtual reconstruction of Çanlı Kilise by ray-tracing simulations. According to tube measurements and room acoustics simulations, the Cappadocian tuff from different parts of the region is found to have different sound absorption properties and thus, various physical properties. Acoustic parameters (EDT, T20, T30, C80, D50, and STI) are obtained for the spaces under study by field tests and room acoustic simulations. Based on acoustic analysis from field measurements and simulations, both the church spaces are suitable for liturgical practices. On the other hand, the residential halls are found to favor speech-related activities more. The acoustics of rock-cut spaces are also compared with natural caves and man-made structures from other parts of the world; when the acoustic parameter results are compared, the Cappadocian tuff is found to be more sound absorptive than the karst in natural caves but less absorptive than the tuff in Roman catacombs.