Satsuma mandarininde hasat öncesi salisilik asit ve giberillik asit uygulamalarının meyve kalitesi ve depolanabilirliğine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of pre-harvest salicylic acid and giberillic acid applications on fruit quality and storageability of satsuma mandarin
  1. Tez No: 695355
  2. Yazar: CANAN YILDIZ KUTLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaçta depolama, soğukta muhafaza, GA₃, meyve dökümü, kabuk rengi, On-tree storage, cold storage, GA₃, fruit drop, peel color
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hasat Sonu Fizyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olan Satsuma mandarini ağaç üzerinde ocak ayının başına kadar depolanmaktadır. Bu çalışmada, salisilik asit (SA) ve gibberellik asit (GA3) uygulamalarını teksel ve birlikte uygulanmasının Satsuma mandarinin ağaç üzerinde ve soğuk koşullarda depolanabilirliğine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Satsuma mandarin meyvesine renk dönümünden iki hafta önce 20 ppm GA₃, renk dönümünde 2 mM SA ve 1.5 ml/L ReZist teksel ve birlikte (GA₃ + SA, GA₃ + ReZist) uygulanmıştır. Uygulama yapılmayanlar kontrol olarak kabul edilmiştir. 12.11.2019 ve 09.12.2019 tarihinde hasat edilen ürünler sırasıyla 3 ve 2 ay süre ile 5±0,5°C'de %90 oransal nemde soğuk koşullarda depolanmıştır. Ağaçta ve soğukta depolama süresince aylık aralıklarla çıkarılan örneklerde çeşitli ölçüm ve analizler yapılmıştır. 12.11.2019 tarihinde hasat edilerek 3 aylık soğuk koşullarda depolanan meyvelerin kalitesinin 09.12.2019 tarihinde hasat edilerek 2 ay soğuk koşullarda depolananlardan daha iyi olduğu saptanmıştır. Satsuma mandarin meyvelerine hasat öncesi yapılan uygulamaların meyve dökümünü engelleyerek, kabuk ve meyve yaşlanmasını geciktirerek ocak ayı başına kadar ağaç üzerinde başarılı bir şekilde depolanmasını mümkün kılmıştır. Sonuçlar, SA, Rezist ve GA3'ün teksel ve birlikte uygulamalarının Satsuma mandarini meyvelerinin soğukta depolamada çürüklük gelişimini azaltıcı ve kalite kaybını sınırlandırıcı etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Satsuma mandarin, an important export product for Turkey, is kept on the tree until the beginning of January. This study aimed to determine the effects of single and co-application of salicylic acid (SA) and gibberellic acid (GA3) on the storability of Satsuma mandarin on trees and in cold conditions. For this purpose, 20 ppm GA₃ two weeks before the color break period, 2 mM SA, and 1.5 ml/L ReZist at the color break period were applied alone and together to Satsuma mandarin fruit (GA₃ + SA, GA₃ + ReZist). Those without treatment were accepted controls. The products harvested on 12.11.2019 and 09.12.2019 were stored in cold conditions at 90% relative humidity at 5±0.5°C for 3 and 2 months respectively. Various measurements and analyses were made in the samples taken at monthly intervals during storage on the tree and in the cold. It was determined that the quality of fruits harvested on 12.11.2019 and stored in cold conditions for 3 months was better than those harvested on 09.12.2019 and stored in cold conditions for 2 months. Pre-harvest applications to Satsuma mandarin fruits have made it possible to successfully keep them on the tree until early January, preventing fruit drop and delaying peel and fruit aging. Results have shown that alone and co-application of SA, ReZist and GA3 in Satsuma mandarin fruit had the effect of reducing rot development and limiting the quality loss of fruits in cold storage.