Sinyalize kavşaklarda doygun akım değerinin belirlenmesi
Determination of the saturated current value at signalized intersections
  1. Tez No: 695356
  2. Yazar: CANSU ÖNCÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÖÇMEN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HCM Yöntemi, taşıt takip aralığı, sinyalize dönel kavşak, dağılım, HCM Method, discharge headway, signalized intersection, probability distributions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Doygun akım sinyalize kavşaklarda, sinyal devre süresi, kavşak kapasitesi, hizmet düzeyi ve gecikme değerinin hesaplanmasında temel parametredir. Doygun akım değeri hesabında farklı yöntemlerden yararlanıldığı gibi literatürde varsayılan değerin kullanılması da önerilmektedir. Bu çalışmada doygun akım değerinin hesaplanmasında takip aralığı, HCM ve olaslık dağılımlarından yararlanılmıştır. Takip aralığı yönteminde kavşağı boşaltan taşıtlar arasındaki zaman cinsinden takip aralık değeri, gözlem yoluyla elde edilmiştir. Bunun için Niğde'de sinyalize olarak kontrol edilen Sabancı Kavşağı'na ait bir yaklaşım kolu için sahada farklı zamanlarda video çekimleri yapılmış ve dolaylı gözlemler ile takip aralık değerleri bulunmuştur. Bu değerler istatistiki olarak analiz edilmiş ve irdelenmiştir. Zaman cinsinden taşıt aralıklarının tanımlayıcı istatistikleri taşıtların kuyruktaki sıralamalarına ve şeritlere göre analiz edilmiş, dağılımları modellenmiş ve dağılımların ortalama değerleri kullanılarak doygun akım değeri hesaplanmıştır.HCM yöntemiyle temel doygun akım değerinin hesabında, kavşağın trafik, yol ve geometrik koşullarını yansıtan düzeltme faktörlerinden yararlanılmıştır. Hesaplanan doygun akım değerlerinin sinyalize kavşak performansına etkisi mikroskopik analitik simülasyon programı SIDRA ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Saturation flow is the main parameter for intersections to determine cycle time, capacity, level of service and delay. Though there are many methods defined in the literature for saturation flow, it is usually selected default value. In this study, saturation flow was calculated by using the discharge headway and Highway Capacity Manual method. Discharge Headway was obtained from observing discharging vehicles passing stop line after the green interval. For this purpose, video recordings were made at different times in the field for an approach of Sabancı Intersection, which is signalized in Niğde and discharge headway was calculated with indirect observations. These values were analyzed statistically and discussed. Descriptive statistics of vehicle intervals in terms of time were analyzed according to the queues and lanes of the vehicles, their distribution was modeled, and the saturation flow value was calculated using the mean values of the distributions. The correction factors reflecting the traffic, road and geometric conditions of the intersection were used in the calculation of the basic saturation flow value with the HCM method.The effect of saturation flow values on traffic flow performance at signalized intersections has been demonstrated with the microscopic analytical simulation program SIDRA.