Kilis ilinde öğrenim gören ilköğretim çağındaki Suriyeli öğrencilerin eğitimde yaşadıkları güçlükler ve bunlara yönelik çözüm önerileri (Okul yöneticilerinin görüşlerine dayalı olarak yapılan bir inceleme)
Difficulties faced in education by primary school age Syrian students who are studying in the province of Kilis and solutions to them (A review based on the opinions of school administrators)
- Tez No: 695369
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Öğrenciler, Eğitim, Okul Yöneticileri, Immigration, Syrian Students, Education, School Administrators
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orta Doğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
2011 yılından bu yana Türkiye'ye sığınan 3.690.000 civarındaki Suriye vatandaşlarının 1/3'ü eğitim çağı olan 5-17 yaş aralığındadır (GİGM). Suriyeli çocukların eğitimi başlangıçta kendilerine özel açılan geçici eğitim merkezlerinde verilmeye başlanmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Planında, Türkiye'de bulunan mültecilerin, geçici koruma altındaki yabancıların, vatansız kimselerin eğitimlerine yönelik çalışmalar plan kapsamına alınmıştır. 2016 yılından itibaren Suriyeli öğrencilerin kayıtları devlet okullarına yapılmaya başlanılmış ve geçici eğitim merkezleri peyderpey kapanmıştır. MEB 2019-2023 Stratejik Planında da, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan yabancı çocuklarının eğitime erişim imkânlarının artırılmasına, buna yönelik politika, strateji ile mevzuat geliştirme ve güncelleştirme çalışmalarının hızlandırılmasına yer verilmiş, yabancı öğrencilerin okullaşma oranlarının her yıl arttırılması ve 2023 yılında %75'e ulaşılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, okul yöneticilerinin görüşlerine dayalı olarak Kilis'te ilköğretimde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin eğitim sürecinde yaşadıkları güçlükler belirlenmeye çalışılmış ve araştırma sonucunda çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Of the 3,690,000 Syrian citizens who have taken refuge in Turkey since 2011, 1/3 are in the 5-17 age range (GIGM), which is the age of education. The education of Syrian children was initially provided in temporary educational centers opened for them. In the 2015-2019 Strategic Plan of the Ministry of Education, studies on the education of refugees, foreigners under temporary protection and stateless people in Turkey are included. As of 2016, enrolment of Syrian students began to be made in public schools and temporary education centers were gradually closed. The Ministry of National Education (MEB)'s 2019-2023 Strategic Plan also includes increasing the access to education of foreign children under temporary protection in Turkey, and accelerating the development and updating of policies, strategies, and legislation. It is aimed to increase the schooling rates of foreign students every year and to reach 75% in 2023. In this study, based on the opinions of school administrators, it was tried to determine the difficulties experienced by Syrian students studying in primary education in Kilis in the educational process and as a result of the research, solutions were made.