Pankreatik nöroendokrin tümörlerde tümör evresi, derecesi, hastanın laboratuvar verileri ile sağ kalım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
In pancreatic neuroendocrine tumors evaluation of the relationship between survival and tumor stage, tumor grade, patient's laboratory data
- Tez No: 695386
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Pancreatic Neuroendocrine Tumors, Survival, CRP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Pankreas Nöroendokrin Tümörleri (PNET'ler) giderek artan insidanslarıyla son yıllarda modern onkolojik endokrinolojideki en karmaşık ve ilgi çeken konulardan biridir. PNET'ler geniş klinik prezantasyon yelpazeleri, farklı biyolojik davranışları ve değişken prognozlarıyla multidisipliner olarak değerlendirilmesi gereğini beraberinde getirmektedir. Moleküler biyolojisinde gelişmeler sebebiyle tanı ve tedavisi konusunda gelişmeler kaydedilmiş olsa da PNET' lerin yönetimi karmaşıklığını korumakta ve bu konuda arayışlar sürmektedir. Biz çalışmamızda PNET' lerin biyolojik davranışlarında ve buna bağlı olarak prognostik ön görülerde bizlere yol göstereceğini umduğumuz incelemeler yapmak istedik. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde Haziran 2006 ve Eylül 2019 tarihleri arasında PNET tanısı alan hastalardaki 6 aylık, 1, 2 ve 5 yıllık sağ kalımı belirlemeyi; bu durumun tanı anındaki yaş, cinsiyet, klinik prezentasyon, tümör lokalizasyonu, tümör çapı, tümör evresi, cerrahi rezeksiyon ya da cerrahi dışı örneklem elde edilme durumu, karaciğer ve/veya uzak metastaz varlığı, Ki-67 indeks ve mitotik sayım ile elde edilmiş tümör derecesi, tanı anındaki hemoglobin, beyaz küre sayısı, serum albümini, serum amilaz düzeyi, CRP düzeyi ile arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Belirtilen dönem içerisinde hastane bilgi sistemi üzerinden PNET tanısı alan 18 yaşından büyük 68 hasta tespit edildi. Dört hasta hastanemizde patoloji örneklerinin olmaması nedeniyle , dokuz hasta da ikinci bir primer malignite tanıları olmaları sebebiyle çalışmaya dahil edilmedi. Kalan 55 hastanın verileri taranarak izlem sonlanma tarihi bu dönemde hayatını kaybetmiş hastalar için ölüm tarihleri, diğer hastalar için çalışma veri toplama sürecinin bittiği 31.05.2021 olarak belirlendi. PNET'lerde evreleme ve derecelendirme sistemlerinde 2017' de güncellemeler olması sebebiyle hastaların patoloji ve radyoloji raporları üzerinden tanı anındaki tümör evresi mENETS Kriterlerine göre, tümör derecesi WHO 2017 kriterlerine göre yeniden belirlendi. Bağımsız değişkenlerin 2 ve 5 yıllık sağ kalım durumu ve hesaplanan takip süreleri (ay) ile arasındaki ilişki değerlendirildi. Ayrıca bağımsız değişkenlerin kendi aralarındaki ilişki de incelendi. Analizleri yapmak için SPSS 23 programı kullanıldı. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin analizinde Fisher's Exact test kullanıldı. Normal dağılım varsayımı Shapiro Wilk testi ile kontrol edildi. İki bağımsız grubun ölçüm değerleri arasındaki farkın analizinde normal dağılıma uymadığı durumda Mann-Whitney U testi, uyduğu durumda ise Student's t-testi kullanıldı, göreceli risk skorları ise Cox regresyon analiz yöntemi ile yapıldı. 2 ve 5 yıllık sağ kalım durumu ile karşılaştırdığımızda; tanı anındaki yaş, tümör evresi, karaciğer ve/veya uzak metastaz varlığı, biyokimyasal verilerden ise CRP düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Çalışma grubunun medyan sağ kalımı süresi 149 (%95 GA: 85,8-212,2) ay olarak tespit edildi. 6 ay, 1, 2 ve 5 yıllık sağ kalım yüzdeleri ise sırasıyla 92.7, 89.1, 85.5, 80 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
The increasing incidence of Pancreatic Neuroendocrine Tumors (PNETs) is one of the most complex and interesting topics in modern oncological endocrinology in recent years. PNETs bring with it the need to be evaluated multidisciplinary With their wide clinical presentation range, different biological behaviors and variable prognoses. Although advances have been made in the diagnosis and treatment of PNETs due to developments in molecular biology, the management of PNETs maintains its complexity and the search for this issue continues. In our study, we wanted to make studies that we hope will guide us in the biological behavior of PNETs and, accordingly, in prognostic predictions. We determined the 6-month, 1, 2 and 5-year survival in patients diagnosed with PNET between January June 2006 and September 2019 at Dokuz Eylül University Hospital; age at diagnosis, gender, clinical presentation, tumor localization, tumor size, tumor stage, obtaining surgical resection or non-surgical sample, presence of liver and/or distant metastases, tumor obtained by Ki-67 index and mitotic count We aimed to evaluate the relationship between the degree of hemoglobin at the time of diagnosis, white blood cell count, serum albumin, serum amylase level, and CRP level. During the specified period, 68 patients over the age of 18 who were diagnosed with PNET through the hospital information system were identified. Four patients were not included in the study due to the lack of pathology samples in our hospital, and nine patients because they were diagnosed with a second primary malignancy. The data of the remaining 55 patients were scanned, and the end date of the follow-up was determined as the date of death for the patients who died during this period, and as 31.05.2021, when the data collection process for the other patients ended. Due to the updates in the staging and grading systems of PNETs in 2017, the tumor stage at the time of diagnosis was re-determined according to the WHO 2017 criteria, according to the mENETS Criteria, based on the pathology and radiology reports of the patients. The relationship between the independent variables' survival at 2 and 5 years and the calculated follow-up periods (months) were evaluated. In addition, the relationship between independent variables was also examined. SPSS 23 program was used to perform the analyses.Fisher's Exact test was used to analyze the relationships between categorical variables. The assumption of normal distribution was checked with the Shapiro Wilk test. In the analysis of the difference between the measurement values of the two independent groups, the Mann-Whitney U test was used when it did not comply with the normal distribution, and the Student's t-test was used when it did, and the relative risk scores were calculated using the Cox regression analysis method. When we compare it with 2 and 5 year survival; A statistical relationship was found between age at diagnosis, tumor stage, presence of liver and/or distant metastases, and CRP level from biochemical data. The median survival time of the study group was 149 (95% CI: 85.8-212.2) months. The 6-month, 1, 2, and 5-year survival rates were found to be 92.7, 89.1, 85.5, and 80, respectively.