Gastroenteropankreatik nöroendokrin tümörlerde ki67 ve fosfohiston 3 indekslerinin karşılaştırılması ve klinikopatolojik korelasyonu
Comparison of ki 67 and phospo-histon 3 index in gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors and clinicopathological correlation
- Tez No: 429094
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Gastroenteropankreatik, nöroendokrin tümör, fosfohiston 3, Ki67, prognoz, Gastroenteropancreatic, neuroendocrine tumor, phosphohistone 3, Ki67, prognosis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Gastroenteropankreatik nöroendokrin tümörler, gastrointestinal kanal ve pankreasın nöroendokrin sisteminden kaynaklanan heterojen bir neoplazi grubudur. Hücre proliferasyon hızının belirlenmesi, tümör büyümesi ve malignitesi ile ilişkili süreçtir. Bu çalışmanın amacı gastroenteropankreatik nöroendokrin tümör ve metastazlarında Ki67 ve fosfohiston 3 immünohistokimyasal belirteçlerinin karşılaştırılması ve klinikopatolojik özellikler, sağkalım ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya 2006-2015 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda histopatolojik olarak gastroenteropankreatik nöroendokrin tümör ve gastroenteropankreatik nöroendokrin tümör metastazı tanısı almış 100 olgu dahil edildi. Tüm olguların hematoksilen eozin boyalı kesitleri, immünohistokimyasal boyama yapılmış preparatları tanı, histolojik derece ve Ki67 indeksi, mitoz sayısı açısından yeniden değerlendirildi. Hastalara ait cinsiyet, yaş, tümör lokalizasyonu, gibi bilgilere anabilim dalımıza ait arşivdeki patoloji raporlarından ulaşıldı. Formalin fikse parafine gömülü bloklardan yapılan kesitlere fosfohiston 3 immünohistokimyasal boyaması uygulandı. Ki67 indeksi, fosfohiston 3 indeksi, mitoz sayısı, yaş, cinsiyet, tümör derecesi, tümör evresi, sağkalım değişkenleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda, nöroendokrin tümörlerde ortalama fosfohiston 3 indeksi %0,86 olarak bulunmuştur ve % 0-7 arasında değişmektedir. Derece 1 tümörlerde fosfohiston 3 indeksi düşük (0.08±0.27), derece 2 tümörlerde fosfohiston 3 indeksi orta (0.42±0.57), derece 3 tümörlerde fosfohiston 3 indeksi yüksek (2.91±1.93) olarak bulunmuştur. Fosfohiston 3 indeksi ile mitoz sayısı, Ki67 proliferasyon indeksi arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Uzak organ metastazı olanlarda fosfohiston indeksi, olmayanlara göre daha yüksek olarak bulunmuştur. Fosfohiston 3 indeksi artışı ile ve ortalama sağkalım azalmaktadır. Sonuç: Bu çalışmada, fosfohiston 3 indeksi ile Ki67 indeksi, mitoz, tümör derecesi, tümör evresi, sağ kalım, uzak metastaz arasında pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır. Fosfohiston 3 indeksi, GEPNET'lerin prognozunu belirlemede kullanılabilecek potansiyel bir parametredir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors are a heterogenous group of neoplasm originating from the neuroendocrine system of the gastrointestinal tract and pancreas. The aim of this study is, to define the clinicopathologic, demographic reatures and survival rates of the patients with primary and metastatic GEPNETs and to compare the expression of phosphohistone H3 and Ki67. Materials and methods: This study includes 100 cases which were diagnosed as gastroenteropancreatic neuroendocrine tumor or metastatic gastroenteropancreatic neuroendocrine tumor in Erciyes University department of pathology between 2006-2015. Hematoxylen eosin slides and immunohistochemical stains were reviewed in all cases for histological grade, Ki67 index and mitotic count. The data of the patients' gender, age and tumor localization were obtained from the files of the pathology department. The sections from formaline fixed paraffin embedded blocks were stained for phosphohistone 3. Ki67 index, phosphohistone 3 index, mitotic count, age, gender, tumor stage, tumor grade and survey were statistically compared. Results: In our study, mean phosphohistone 3 index in neuroendocrine tumors was found to be 0.86%, and ranged from 0-7%. Mean phosphohistone 3 index was lower in grade 1 tumors (0.08 ± 0.27), intermediate in grade 2 tumors (0.42 ± 0.57), higher in grade 3 tumors (2.91 ± 1.93), respectively. Phosphohistone 3 index was found to have a positive correlation between mitotic count and Ki67 proliferation index. In patients with distant metastases phosphohistone 3 index was found to be higher than those without distant metastases. The average survival is reduced with the increase of phosphohistone 3 index. Conclusion: In this study phosphohistone 3 index was found to be positively correlated with Ki67 index, mitotic count, tumor grade, tumor stage, survival, distant metastasis. Phosphohistone 3 index may be a potential parameter that can be used to determine the prognosis GEPNET's.