Sosyal değişme sürecinde Alevilik
Alevism in the process of social change
  1. Tez No: 695521
  2. Yazar: GÜLNUR GÜNDOĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, sosyal değişim, kentleşme, kurumsal yapı, Alevism, social change, urbanization, institutional structure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Alevilik Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Aleviliğin bilimsel olarak araştırılabilmesi için tarihsel süreçte sahip olduğu özelliklerin ve yaşanan değişimlerin saptanması büyük önem taşımaktadır. Tezimizde Aleviliğin farklı yorumlarının ve bu duruma neden olan sosyal koşulların açıklanmasını amaçladık. Çeşitli alanlarda yapılan tezleri, araştırmaları ve makaleleri inceleyerek konunun inançsal ve kültürel boyutlarına değindik. Sosyal değişim sürecinde meydana gelen farklılaşmaların nasıl algılandığı üzerinde durduk. Aleviliğin kurumsal yapısına etki eden unsurların, özellikle kentleşme sonucunda çözülmeye başladığını ve kent ortamı, formel eğitimin yaygınlaşması, nüfusun artması gibi birçok unsurun etkisiyle onlarca araştırmaya ve tartışmaya konu olduğunu gördük. Yurt içinde ve dışında gerçekleştirilen araştırmaların sonuçlarının, medya ve sosyal medya vasıtasıyla geçmişe nazaran daha yaygın olarak takip edildiğini saptadık. Özellikle akademi dışında gerçekleştirilen çalışmaların bir kısmının metot ve kaynaklar bakımından yeterli ve kapsayıcı olmadığı sonucuna ulaştık. Akademik çevrelerde yapılan araştırmaların da genellikle farklı disiplinlerden gelen kişilerce yapıldığından, teorik ve metodolojik düzeyde alanların yapısından etkilendiklerini, büyük ölçüde bölgesel ve dönemsel nitelikli çalışmalar oldukları için genel bir izlenim sunmaya elverişli olmadıklarını tespit ettik. Aleviliğin literatürdeki temel unsurlardan oldukça uzak yansıtıldığı bazı çalışmalarda, ideolojik kaygılarla hareket edilmesinin ortaya çıkardığı tahribat, tarihsel sürecin henüz aydınlatılmamış yönleriyle birleşince birtakım kabullerin, bilimsel bilginin anlaşılmasını zorlaştırdığını saptadık. Aleviliğin kurumsal ve tarihsel özelliklerinin net biçimde açıklanabilmesi için multidisipliner araştırmalar yapılması gerekmektedir. Günümüzde farklılaşan yönlerin ortaya çıkarılması için alan araştırmalarının desteklenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
To be researching Alevism scientifically, it takes great importance to determine its characteristics and known the historical process and the changes they had experienced. In our thesis, we aimed to explain the different interpretations of Alevism and explain the social conditions that cause this situation. By examining this thesis, researches, and articles in various fields, we referred to the religious and cultural dimensions of the subject. We focused on how the differentiation that occurred in the process of social change was perceived. We have seen that the factors affecting the institutional structure of Alevism have begun to dissolve, especially as a result of urbanization, and it has been the subject of dozens of researches and discussions with the effect of many factors such as the urban environment, the spread of formal education, and the increase in the population. We have determined that the results of the researches carried out in the country and abroad have been followed more widely through the media and social media than in the past. To sum up, some of the studies carried out particularly outside of the academic fields are not enough and inclusive terms of methods and resources. We have determined that since the studies conducted in the academic area it is generally carried out by people from different disciplines, they are affected by the structure of the fields at the theoretical and methodological level, and they are not suitable for presenting a general impression because they are mostly regional and periodical studies. In some studies, in which Alevism has reflected far from the basic elements in the literature, we have determined that the destruction caused by acting with ideological concerns, combined with the aspects of the historical process that have not been clarified yet, make it difficult to understand scientific knowledge. Multidisciplinary research is needed to be clarified to explain the institutional and historical characteristics of Alevism. Today, we can say that the fields of the study should be supported to reveal the differentiating aspects.