Menenjitli hastalarda hızlı tanı yöntemlerinin değerlendirilmesinin önemi
  1. Tez No: 69555
  2. Yazar: ARZU KILÇIK ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Menenjit, BOS, gram boyası, agglutinasyon testi, limulus amebocyte lizat (LAL) testi. IV, Meningitis, CSF, Gram stain, Agglutination tests, Limulus amebocyte lysate (LAL)
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Santral sinir sistemi (S S S) enfeksiyonları fatalitesi oldukça yüksek ve tedavisinin olabildiğince erken sürede başlanması gereken enfeksiyonlardır. Modern antimikrobiyal tedavinin gelişmesi ile menenjitlerin ölümcül prognozu azaltılabilmektedir. Bununla birlikte SSS enfeksiyonlarında uygun tedavinin yapılabilmesi için doğru ve hızlı tanısının konulabilmesi şarttır. SSS enfeksiyonu olan hastalan değerlendirmede birçok test kullanılabilir. Beyin omurilik sıvısı (BOS) analizi SSS enfeksiyonu düşünülen hastaların tanısının konulmasmda en önemli role sahiptir. Gram boyası ve uygun kültür hala önemini korumakla birlikte duyarlı ve hızlı agglutinasyon testlerinin uygulanması bakteriyel menenjitlerin erken ayırıcı tanısını kolaylaştırır. Bu testlerden biri olan Limulus amebocyte lizat (LAL) testi BOS'da gram negatif bakteri endotoksinini bulmada duyarlı bir yöntemdir. Bu çalışma, Ocak 1994-Haziran 1997 arasında menenjit ön tanılı hastalarda BOS laboratuvar bulgularını ve tedavideki önemini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Kliniğimizde menenjit ön tanılı hastaların yaşlan 14-75 arasında ve yaş ortalaması 32.6±16. l'di. Menenjit türü oranlan sırasıyla %42.2 bakteriyel menenjit, %36.2 tüberküloz menenjit ve %21.9'u viral menenjit olarak değerlendirilmiştir. Bu hastalarda fatalite hızı %27.47' idi. Bakteriyel menenjitte gram boyası %57.8, bakteriyel antijen tayini %19.78 ve kültür %28.94 oranında pozitif bulunmuştur. Tüberküloz menenjitte kültür %24.4, direkt aside rezistan basil (dARB) oranı %18.1 ve adenosine deaminaz (ADA) pozitifliği %60 (10 IU/L'nin üstünde) bulunmuştur. Limulus amebocyte lizat (LAL) pozitifliği bakteriyel menenjit ön tandı olguların hiçbirinde saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACUTE DIAGNOSIS OF CEREBROSPINAL FLUID LABORATORY FINDINGS IN MENINGITIS PATIENTS Prompt and accurate diagnosis of central nervous system (CNS) infections is of vital importance to the emergency physician. With the advent of modern antimicrobial therapy, the nearly uniformly fatal outcome of untreated meningitis can be reduced substantially. Proper test selection is crucial in arriving at a correct and timely diagnosis. A variety of tests are currently available for evaluation of the patient with CNS infection. Analysis of the cerebrospinal fluid (CSF) has become an indispensable procedure in evaluating the patient with a suspected CNS infection. Gram stain and appropriate culture procedures still provide the basis for comparing other diagnostic methods. The advent of very sensitive and rapid agglutination tests has been a major advance in facilitating rapid diagnosis of meningitis. The limulus amebocyte lysate (LAL) assay is a very sensitive and specific assay for the detection of endotoxin in CSF. The aim of this study which was carried out between January 1994- June 1997 was to evaluate the CSF laboratory findings. In patients which had been diagnosed as meningitis, patients were between 14-75 years of age and age ratio was 32.6+16.1. The ratio of meningitis was, 42.2% bacterial, 36.2% tuberculosis, 21.9% viral meningitis. The rate of mortality in these patients were 27.47%. In bacterial meningitis the percentage of gram stain was 57.8%, bacterial antigen (latex agglutination ) 19.78% and culture 28.94%. In tuberculosis meningitis the percentage of culture was 24.4%. Acid fast bacilli were seen in the prcentage of 18.1% and adenosine deaminase activity which was >10IU/L, was found 60%. LAL positivity was seen neither of the bacterial meningitis.