Sınıfında sığınmacı çocuk bulunan okul öncesi öğretmenlerinin çokkültürlülük bağlamında deneyimlerinin incelenmesi
An investigation of the experiences of preschool teachers with refugee children in their classes in the context of multiculturalism
- Tez No: 695554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, sığınmacı çocuklar, okul öncesi öğretmenlerinin tutum ve yaklaşımları, Multiculturalism, refugee children, attitudes and approaches of preschool teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırma, sığınmacı çocuklarla çalışan okul öncesi öğretmenlerinin farklı kültürlerden çocuklara yönelik deneyim ve gereksinimlerini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim deseni esas alınarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Gaziantep ilinde resmi ilkokul, ortaokul ve bağımsız anaokullarında aktif görev yapmakta olan 17 okul öncesi öğretmenidir. Örneklem belirlemede ölçüt örnekleme ve tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve görüşmeler pandemi sebebiyle telefon aracılığı ile yapılmıştır. Görüşme formu 4 bölüm ve 26 sorudan oluşmaktadır. Veri analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış ve toplanan veriler olgubilim deseninin doğasına uyması açısından kod çıkarma, kodların tanımlanması, kodların birleştirilmesi, ayıklanması ve kategorilerin oluşturulması şeklinde bir yol izlenerek bütüncül bir yapıya dönüştürülmüştür. Araştırma neticesinde elde edilen veriler uyum, iletişim, eğitsel durum, sığınmacıların yaşadıkları sorunlar ve öğretmen ihtiyaçları şeklinde beş ana tema etrafında toplanmıştır. Katılımcılar çocukların okula uyum sürecinde onlara yardımcı olma konusunda yetersiz kaldıklarını, hem çocuklarla hem de aileler ile iletişim kurmada sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcılar, sığınmacıların eğitsel çalışmalardaki durumlarının sınıfa uyum sağlama ve iletişim kurma durumlarına bağlı olarak değiştiğini ifade etmişlerdir. En büyük sorunun iletişim yetersizliği olduğunu düşünen katılımcılar çokkültürlülük ile baş etme noktasında genel olarak yetersiz kaldıklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this pehenomenological study was to gain a better understanding of preschools teachers' experiences, attitudes, and approaches to multiculturalism. Researcher interviewed 17 preschool teachers directly working with refugee children in Gaziantep, a major metropolitan city in southeastern Turkey. Participant teachers were working at primary schools, secondary schools, and kindergartens. Criterion and stratified sampling methods were used in a multi-stage successive selection process of participants. A structured interview form was used to collect data from teachers. The interview form had four sections and contained a total of 26 questions. Due to COVID-19 pandemic, interviews were conducted through telephone conversations. After verbatim transcription of the interviews, raw data was transformed into a holistic structure through the processes of code extraction, code identification, code combination, and creation of categories. Datas were organized into five major themes: Adaptation, communication, educational situation, refugee problems, and teacher needs. Participants expressed feelings of insufficiency related to adaptation processes, and communication difficulties with children and their families. Furthermore, participants stated that adaptation difficulties and communication problems had detrimental effects on the education of refugee children. When participant teachers had difficulties communicating with children and their families, they felt that they lacked the necessary skills to deal with multiculturalism.