Effects of (V-CASTS) on EFL vocabulary expansion of Turkish high school students in writing
Kısa videoların (V-CASTS) Türk lise öğrencilerinin yazma becerisinde kelime gelişimine etkileri
  1. Tez No: 695562
  2. Yazar: MERYEM ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, kısa videolar, kelime edinimi, yazma becerisi, dinleme ve izleme becerileri, dijital sınıf, ELT, short videos (v-casts), vocabulary enhancement, written performance, listening and viewing skills, digital classroom
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Eğitim alanının da dijital dünyanın hızından ve içeriğinden faydalanmaya başlamasıyla birlikte okullarda, sınıflarda ve diğer tüm ders ortamlarında dijital temelli eğitimler verilmeye başlandı. Gelişim ve ilerleme bu açıdan düşünüldüğünde İngilizce öğrencilerinin çevrimiçi platformlarda yabancı dillerini geliştirmeye yönelik çok çeşitli uygulamalar, çalışmalar ve dersler yaptığını görmekteyiz. Bu gibi çalışmaları incelediğimizde, öğrencilerin İngilizce dilinde filmler ve videolar izlediklerini görebiliriz. Bu araştırmanın amacı dokuzuncu sınıf İngilizce öğrencilerinin kısa videolar izlemesinin yabancı dillerinde kelime edinimine katkısı olup olmadığını ve hangi yönde katkı sağladığını incelemektir. Bununla beraber bu yaşlardaki öğrencilerin kısa videolarla ilgili kişisel tercihleri ve derslerinde kısa videolardan yararlanan İngilizce öğretmenlerinin bunların kullanımına ilişkin görüşleri de ele alınmıştır. Araştırmada karma metot izlenmiş olup nicel ve nitel veriler toplanarak araştırma bulguları analiz edilmiştir. Çalışma, Antakya Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi öğrencileri ile yürütülmüş olup lise düzeyinde çalışan İngilizce öğretmenleri de gönüllülük esasına bağlı olarak araştırmaya katılmıştır. Öğrenciler müfredata uygun seçilen kısa videoları izlemeden önce ve izledikten sonra belirli yazma aktivitelerinde bulunmuşlardır. Süreç sonunda öğrencilerin zaman içinde yazma yeterliklerindeki kelime edinimi incelenmiştir. Sonuçlar dört açıdan ele alınmıştır; ekli kelime kullanımı, Avrupa Dil Portfolyosu'na göre içerik anlam kelimeleri (content words) kullanımı, konu bazlı kelime kullanımı ve paragrafın toplam kelime sayısı. Sonuçlar öğrencilerin kısa video izleme sonrasında kelime haznelerinde gelişim olduğunu ve bu kelimeleri yazma dilinde kullanabildiklerini göstermiştir. Bu çalışma, İngilizce öğrencilerinin dinleme yetilerini kullanarak bununla ilgili kelime edinimini geliştirmelerini anlama yönünde de önemli bulgular sunmuştur. İngilizce öğretmenleri için derslerde kısa videolar kullanma noktasında etkili sonuçlara sahip bir çalışma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
With the onset of the integration of the digital world's speed and content into education, web-based courses were launched into pedagogics. In the digital century, as we are going through, learners are exposed to their target language on various platforms through their daily lives. English language learners are expected to utilize several tools in learning with the object of improving a certain skill in their foreign languages. The main purpose of this study is to investigate whether and how viewing v-casts (short videos) influences the 9th grade EFL learners' written performances regarding vocabulary enhancement in English. The v-cast preferences of learners' and the views of EFL teachers on the use of v-casts with high school students in a Turkish ELT environment were additionally in the scope of the study. The participants of the study were 51 high school students of 9th grade in Hatay, Turkey. We searched for any differences and/or improvements in the participants' written performances regarding vocabulary learning proceeding the continual implementation of v-cast viewing activities. The study followed a mixed-method research design. The participants watched v-casts during their English courses and as extramural work. Pre and post-viewing written performances of the participants as well as semi-structured interviews and reflections reports were analyzed based on four titles; usage of affixation, the usage of content words based on CEFR, topic-based lexicon usage and the analysis of word count. The findings demonstrate that 9th-grade high school students formed a wider reservoir of vocabulary after the regular practice of v-cast watching activities and that they manage to use it in their written scripts. This study presents considerable implications for the teachers who prefer integrating v-casts into the training of writing skills in EFL. Since v-casts are downloadable and do not require advanced ICT skills or a permanent internet connection to display, they become easily accessible for the learners as well as the teachers.