Urban stigma: A morphological investigation of the marginality in the city
Kentsel kusur: Kentte marjinalliğin morfolojik incelemesi
- Tez No: 695592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGU ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Marjinal Mekan, Yasal Genelevler, Mekansal Dışlama, Kentsel Morfoloji, Marginal Space, Legal Brothels, Spatial Exclusion, Urban Morphology
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Kent, mekansal dokuyu oluşturan çok sayıda tiplolojik form elemanı ve birçok farklı programatik katmanla birlikte insan uygarlığının ürettiği en karmaşık yapıya sahip oluşumdur. Modern kentlerde doku, yerel otoriteler ve devlet tarafından kontrol edilen standartlaştırılmış ve sterilize edilmiş mekansal düzenler aracılığıyla yeniden üretilir. Bu bağlamda kent içerisinde yer alan marjinal alanlar (gecekondu bölgeleri, mülteci kampları, genelev mahalleleri vb.), meşru mekan dizimin kesintiye uğradığı ve deforme olduğu sapmalar olarak görülür. Marjinal mekanlar korkuya, ahlaki kaygılara ve şehrin imajına tehdit oluşturduğundan bir tür arınma stratejilerine dayalı kentsel politikalara maruz kalmaktadır. Bu bağlamda genelevler, tarihsel açıdan oldukça eski bir marjinal kentsel alan türü olarak, kamu düzenini sağlamak adına periyodik olarak farklı ahlaki temizlik biçimlerine tabi olagelmiştir Dışlama, tecrit, yerinden etme ve gizleme, bu ahlaksız bölgeleri ahlaki çoğunluğun gözünden ve bilincinden uzak tutmayı amaçlayan politika yapıcıların temel araçları arasındadır. Bu çalışma, Türkiye'deki yasal genelevler örneğinde, marjinal mekanların mekansal dışlanması sorununa ve bunların alansallaşma dinamiklerine odaklanmaktadır. Kentsel kusur olarak kavramsallaştırdığımız bu marjinal mekanın morfolojik karakterini ortaya çıkarmak için, Türkiye'deki aktif genelevlerin kentsel doku içindeki konumsal ilişkileri ve mekansal yapıları analiz edilmiştir. Bu çerçevede, sırasıyla üç temel tipoloji (merkez, iç saçak ve dış saçak) tanımlanarak İstanbul, İzmir ve Adana'daki genelevlere yönelik bir odak çalışması yapılmıştır. Örneklem alanları, çok ölçekli bir bakış açısıyla yer seçimi, mekansal yapı, mekan dizimi, arazi kullanım örüntüsü, görünürlük, tipo-morfolojik özellikleri ve sınır koşulları açısından incelenmiştir. Bu bağlamda araştırma, konuyla ilgili olarak var olan sınırlı bilginin birikimini sosyolojik bakış açısından morfolojik bakışa genişleterek geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
City is one of the most complex and sophisticated artifacts shaped by numerous inputs and many different programmatic layers that eventually form the urban fabric. In modern cities, the fabric is reproduced through standardized and sterilized spatial orders controlled by the local authorities and the state. The marginals (i.e., slum areas, refugee camps, red light districts), in this context, are conceived as deviations where the so-called legitimate spatial syntax is interrupted and deformed. Since the marginal spaces cause fear, moral apprehensions, and a threat to the image of the city, they are exposed to some kind of purification strategies and urban policies. Brothels, as an early type of marginal space, are periodically subject to the different modes of moral cleansing in the name of ensuring public order. Exclusion, isolation, displacement, and concealment are the instruments of the policymakers that aim to keep these immoral territories out of the moral majority's sight and conscious. This study focuses on the question of the spatial exclusion of the marginal spaces and the dynamics of their territorialization in the case of the legal brothels in Turkey. In order to reveal the spatial characteristics of urban stigma, the marginal spaces within urban fabric, locational relations and morphological structure of the active brothels have been analyzed. In this framework, a focus study on the brothels in İstanbul, İzmir, and Adana has been conducted to identify the three basic typologies (i.e., center, inner fringe, and outer fringe), respectively. The cases were investigated in terms of location choice, spatial structures, syntactic formations, land-use patterns, visibility, typo-morphological characteristics, and boundary conditions in a multi-scalar view. The research eventually aims to expand the limited scope of the current knowledge on the issue from the sociological to morphological perspective.