Sağlık çalışanlarının şiddete karşı güvenlik ve güven algılarının incelenmesi
Examination health professionals' perceptions of safety and trust againist violence
- Tez No: 695688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik ve Güven Algısı, Sağlık Çalışanları ve Şiddet, Şiddet Yönetimi, Perception of Security and Trust, Healthcare Professionals and Violence, Violence Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik olan şiddet günden güne artmakta ve bu şiddet olayları sağlık çalışanlarının çalışma motivasyonları üzerinde olumsuz bir etki bırakmaktadır. Sağlık çalışanlarının güvenlik ve güven algılarının ölçülmesinin, şiddete karşı alınacak önlemlere ve personelin desteklenmesine katkı sağlayacağı düşünülmekte dir. Çalışmada, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma sıklıkları ile şiddete karşı güvenlik ve güven algılarının belirlenmesi ayrıca sağlık çalışanlarının sosyodemografik ve çalışma özelliklerine göre bu alandaki farklılıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma olarak yürütüldü. Çalışmanın evrenini Türkiye'deki hastaneler ve aile hekimliği merkezlerinde çalışan doktor, hemşire, ebe ve sağlık yöneticileri oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmış ve 507 sağlık çalışanı seçilmiştir. Veriler, Ocak 2021-Mayıs 2021 tarihleri arasında araştırmacı tarafından oluşturulan Tanıtıcı Bilgi Formu (17 soru) ve Kowalenko ve arkadaşları tarafından geliştirilen“Sağlık Profesyonellerinin Şiddete Karşı Güvenlik Ölçeği”ile toplandı. Son beş yılda sağlık çalışanlarının %58,6'sının fiziksel şiddete, %88'inin psikolojik şiddete maruz kaldığı ancak şiddete maruz kalanların sadece %52,2'sinin beyaz kod verdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların ölçekten aldıkları güven alt boyutu puan ortalamaları 6,87±1,9 ve güvenlik alt boyut puan ortalamaları 4,56±2,04 bulunmuştur. Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmayanların kendilerini güvende hissetme algıları (güvenlik alt boyut puanları), şiddete maruz kalanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Güvenlik ve güven alt boyut puanları ile farklı şiddet türlerine maruz kalma sıklığı, beyaz kod verme sıklığı ve hukuki yardım talep etme sıklığı arasında ilişki saptanmıştır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması ve yönetim sisteminin çalışanların iş ortamında kendilerini güvende hissetmelerini ve şiddetle baş edebilmelerini sağlayacak şekilde yapılandırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Violence against healthcare professionals is increasing day by day in Turkey, and these incidents of violence have a negative impact on the motivation of healthcare professionals. It is thought that measuring the safety and trust perceptions of health workers will contribute to the measures to be taken against violence and to support the personnel. In the study, it was aimed to determine the frequency of exposure to violence and the perceptions of security and trust against violence, and to reveal the differences in this area according to the sociodemographic and working characteristics of health workers. The study was conducted as a descriptive and cross-sectional study. The universe of the study consists of doctors, nurses, midwives and health managers working in hospitals and family medicine centers in Turkey. Stratified sampling method was used in the selection of the sample and 507 health workers were selected. Data were collected with the Introductory Information Form (17 questions) created by the researcher between January 2021 and May 2021 and the“Health Professionals Safety Against Violence Scale”developed by Kowalenko et al. It has been determined that 58.6% of health workers have been exposed to physical violence and 88% to psychological violence in the last five years, but only 52.2% of those who have been exposed to violence have given white code. The trust subdimension mean score of the participants from the scale was 6.87±1.9 and the security sub-dimension mean score was 4.56±2.04. The perceptions of feeling safe (safety subdimension scores) of those who were not exposed to physical and psychological violence were found to be statistically significantly higher than those who were exposed to violence. A relationship was found between the scores of security and trust subdimensions and the frequency of exposure to different types of violence, the frequency of giving white code and the frequency of seeking legal assistance. It is recommended that legal regulations be made regarding violence against healthcare professionals and that the management system should be structured in such a way that employees feel safe in the work environment and can cope with violence.