Siyez buğdayı (triticum monococcum l.) ve yan ürünleri (kepek, kavuz, saman) ile farklı katkı maddeleriyle hazırlanan silajlarının yem değerleri, in vitro gaz ve metan üretimlerinin karşılaştırılması
Comparison of feed values, in vitro gas and methane productions of eincorn wheat (triticum monococcum l.), its by-products (bran, glume and straw) and silages prepared by using different silage additives
  1. Tez No: 695689
  2. Yazar: CENGİZ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Siyez buğdayı, silaj, in vitro gaz üretimi, metan, ecomass, melas, Einkorn wheat, silage, in vitro gas production, methane, ecomass, molasses, forage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma siyez buğdayından farklı katkı maddeleri ilavesiyle elde edilen silajların ve siyez buğdayı kepek, dane, kavuz ve samanlarının besin maddeleri içeriklerinin, in vitro gaz üretim parametrelerinin ve metan üretimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada siyez buğdayına katkı maddesi olarak %6 melas, %6 ecomass ve %2.5 sepiyolit ilavesi yapılarak silajlar hazırlanmıştır. Yemlerin gaz üretimi ve metan üretimlerinin belirlenmesinde in vitro gaz üretim tekniği (Hohenheim gaz testi) kullanılmıştır. Elde edilen veriler tesadüf parselleri faktöriyel deneme tertibine göre istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, siyez buğdayı silajlarının katkı maddeleri ilaveli ya da ilavesiz olarak başarıyla silolanabileceği, melas ve ecomass ilavesinin silajların ham protein, nispi yem değerleri ve silaj kalitesini artırdıkları, sepiyolit ilavesinin ise in vitro gaz üretimini ve metan üretimini azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca siyez buğday kavuz ve samanlarının silajlardan daha düşük besleme değerine sahip oldukları görülmüştür. Sonuç olarak, siyez buğdayı farklı yem tiplerinin ruminant beslemede kullanılabilecek besin madde içeriklerine sahip olduğu ve alternatif kaba yem kaynağı olarak değerlendirilebileceği belirlenmiştir. Ayrıca, gelecekte siyez buğdayı silajlarının kullanılacağı çalışmalarda in vivo çalışmaların yapılması ve hayvan performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the nutrient contents, in vitro gas production parameters and methane production of einkorn wheat silages prepared by addins different additives and also bran, grain, husk and straw of einkorn wheat. In this study, 6% molasses, 6% ecomass and 2.5% sepiolite were added to einkorn wheat silage. In vitro gas production technique (Hohenheim gas test) was used to determine gas production and methane production of samples. In the evaluation of the data obtained. randomized parcels were analyzed according to factorial experiment design. According to the results obtained in the study, einkorn wheat silages can be successfully ensilaged with or without additives. In these result show that in addition, it was found that einkorn wheat husks and hay (straw) had lower feed value than eincorn silage. In conclusion, in vivo studies using einkorn wheat silages are recommended and their effects on animal performance are suggested.