Play it back! a design study regarding changes in pre-recorded music playing experiences
Tekrar oynat! önceden kaydedilmiş müzik çalma deneyimlerindeki değişikliklere yönelik bir tasarım çalışması
- Tez No: 695762
- Danışmanlar: PROF. DR. OWAIN FRANCIS PEDGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Deneyimi, Ürün-Kullanıcı Etkileşimi, Önceden Kaydedilmiş Müzik Çalma, User Experience, User-Product Interaction, Pre-recorded Music Playing
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Müzik insanların kendileriyle ve başkalarıyla bağlantı kurması için her zaman önemli bir unsur olmuştur. Bu çalışmada ana odak, değişen teknoloji ve tasarım ile zaman içinde evrilen önceden kaydedilmiş müzik çalma deneyimlerini araştırmaktır. Teknolojinin gelişimiyle insanların birçok alışkanlığı ve davranışı değişmektedir. Müzik dinlemek, teknolojik gelişmeler ve sosyal bağlamlar açısından yıllar içinde değişen bir deneyimdir. Radyo ve pikaplardan cep telefonlarına ve çevrimiçi yayına kadar, müzik dinleme araçları birçok büyük değişiklik geçirmiştir. Önceden kaydedilmiş müzikleri düzenlemek ve dinlemek için pikap, kaset çalar, CD çalar ve mp3 çalar gibi çeşitli ürünler ve çevrimiçi yayın gibi arayüzler kullanılmıştır. Bu anlamda tasarımcılar önceden kaydedilmiş müzik çalma deneyimini insanlara sunma sürecine dahil olmuşlardır. Kullanıcıların ihtiyaç ve beklentileri geliştikçe, özellikle fiziksel müzik çalardan dijital müzik dinleme platformlarına geçişte tasarımcıların katkıları da değişmiştir. Bu çalışmada, önceden kaydedilmiş müzik çalma deneyimlerinin nasıl değiştiği veya ürün tasarımındaki ve müzik sunma yollarındaki değişikliklerle birlikte hangi deneyimlerin aynı kaldığı araştırılacaktır. Tezin sonunda gelecekteki müzik çalma deneyimleri için bir tasarım önerisi sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Music has always been a key element for people to connect with themselves and others. For this study, the main focus is to investigate pre-recorded music playing experiences through time with changing technology and design. As technology develops, many habits and behaviours of people change. Listening to music is an experience that has changed throughout the decades, with regards to technological developments and social contexts. From radio and gramophones to mobile phones and online streaming, the means of listening to music has been through many great changes. Various products and interfaces have been used to organize and deliver recorded music, such as Walkman's, CD players, and iPods. In this sense, designers have always been involved in presenting the pre-recorded music playing experience to people. As the needs and expectations of users have evolved, so designers' contributions have also developed, especially in the transition from physical to digital music players. The history of this evolution will be explored in this study, plotting how pre-recorded music playing experiences have changed or remained the same alongside the changes in product design and means of delivering music. A proposal of design and future music playing experiences will be presented at the end of the thesis.