Hardaliye tüketiminin bağırsak mikrobiyota modülasyonuna etkinliği
Effectiveness of hardaliye consumption on intestinal microbiota modulation
- Tez No: 695804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Nutrition and Dietetics, Food Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hardaliye, fenolik bileşik, bağırsak mikrobiyotası, hardaliye, phenolic compound, intestinal microbiota
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Güvenliği ve Beslenme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Çalışmamızda zengin fenolik bileşik içeren üzümlerden elde edilen, alkolsüz ve fermente bir içecek olan hardaliyenin sağlıklı bireylerin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Sağlıklı gönüllülerle yürütülen çalışmamızda, çalışma grubunda 15, kontrol grubunda 15 kişi olmak üzere toplam 30 birey yer almıştır. Çalışma süresince sağlıklı beslenme programı uygulanarak çalışma ve kontrol grubunda yer alan bireylerden diyet öncesi, diyetin 15. günü ve 30. günü gaita örnekleri toplanmıştır. Çalışma grubunda yer alan gönüllüler 20 gün daha diyete devam ederek haftanın 3 günü 250ml/gün hardaliye tüketmiş, bu süre sonunda 4. gaita örnekleri alınmıştır. Toplanan gaita örneklerinden Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile 16S rRNA V3-V4 gen bölgesi çoğaltılmış ve Yüksek Çözünürlüklü Erime Analizi yapılarak %95 ve üzeri benzerlik oranına göre örnekler gruplandırılmıştır. Mikrobiyota analizinde 16S rRNA hedefli Yeni Nesil Dizileme yöntemi kullanılarak filum, aile ve cins seviyesinde örneklerin bakteriyel mikrobiyota içeriği belirlenmiştir. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubundaki sağlıklı bireylerin örnekleri incelendiğinde en baskın filumların Firmicutes (sırasıyla %75,7 ve 76,8) ve Bacteroidetes (sırasıyla %14,3 ve %13,1) iken, en baskın ailelerin Ruminococcaceae (sırasıyla %40,3 ve %40,4) ve Lachnospiraceae (sırasıyla %28,3 ve %25,5), en baskın cinslerin ise Faecalibacterium (sırasıyla %13,2 ve %12,5) ve Bacteroides (sırasıyla %6,1 ve %7,1) olduğu saptanmıştır. Çalışma grubunda hardaliye tüketimi sonrasında en baskın filumlar Firmicutes (%78,7) ve Bacteroidetes (%13,7) iken, en baskın ailelerin Ruminococcaceae (%40,3) ve Lachnospiraceae (%28.3), en baskın cinslerin Faecalibacterium (%12,7) ve Bacteroides (%5,6) olduğu gözlenmiştir. Çalışma grubunda hardaliye tüketimi öncesi ve sonrasında örnekler mikrobiyal bolluk açısından incelendiğinde filum, aile ve cins seviyesinde anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuçlar: Hardaliye tüketiminin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkinliğini ilk kez araştıran çalışmamızda mikrobiyota bileşiminin literatür verileriyle uyumlu olduğu ve hardaliye tüketiminin sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının idamesine katkı sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca disbiyozisli hasta gruplarıyla kapsamlı çalışmaların yapılmasının, hardaliyenin bağırsak mikrobiyotası modülasyonuna etkisinin anlaşılmasına fayda sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to investigate the effect of hardaliye, a non-alcoholic and fermented beverage obtained from grapes containing rich phenolic compounds, on the intestinal microbiota of healthy individuals. Methods: In our study conducted with healthy volunteers, a total of 30 individuals, 15 in the study group and 15 in the control group, were included. During the study, a healthy nutrition program was applied and stool samples were collected from the individuals in the study and control groups before the diet, on the 15th and 30th days of the diet. Volunteers in the study group continued their diet for 20 more days and consumed 250 ml/day hardaliye 3 days a week, and at the end of this period, stool samples were taken. The 16S rRNA V3-V4 gene region was amplified by Polymerase Chain Reaction from the collected stool samples, and the samples were grouped according to 95% and above similarity rate by performing High Resolution Melting Analysis. In microbiota analysis, the bacterial microbiota content of the samples was determined at the phylum, family and genus level by using 16S rRNA-targeted Next Generation Sequencing method. Results: When the samples of healthy individuals in the study and control groups were examined, the most dominant phyla were Firmicutes (75.7% and 76.8%, respectively) and Bacteroidetes (14.3% and 13.1%, respectively), while the most dominant families were Ruminococcaceae (40.3% and 40.4%, respectively) and Lachnospiraceae (28.3% and 25.5%, respectively), while the most dominant genera are Faecalibacterium (13.2% and 12.5%, respectively) and Bacteroides (6.1% and 7.1%, respectively) has been found. Firmicutes (78.7%) and Bacteroidetes (13.7%) were the most dominant phyla after hardaliye consumption in the study group, while the most dominant families were Ruminococcaceae (40.3%) and Lachnospiraceae (28.3%), the most dominant genera were Faecalibacterium (%12.7) and Bacteroides (5.6%). When the samples were examined in terms of microbial abundance before and after hardaliye consumption in the study group, no significant difference was found at the level of phylum, family and genus (p>0.05). Conclusion: In our study, which investigated the effectiveness of hardaliye consumption on intestinal microbiota for the first time, it was observed that the microbiota composition was compatible with the literature data and that hardaliye consumption contributed to the maintenance of healthy intestinal microbiota. In addition, it was thought that conducting extensive studies with patient groups with dysbiosis would benefit from understanding the effect of hardaliye on modulation of intestinal microbiota.