Arthur Schopnhaur'da din ve insan
Religion and human in the thought of Arthur Schopenhauer
- Tez No: 695868
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, İnsan, Arthur Schopenhauer, Felsefe, Religion, Human, Arthur Schopenhauer, Philosophy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada din ve insan konusu Arthur Schopenhauer'un görüşleri etrafında incelenmektedir. İlk olarak Schopenhauer'in felsefesinde çok önemli etkileri olan yaşadığı dönem ve bu dönemin onun felsefesini nasıl etkilediğinden bahsedilmektedir. Çalışmamızın birinci bölümünde din kavramı ve onun insan üzerindeki etkisinden bahsedilmektedir. Din-insan etkileşimi ön plana çıkarılarak din-felsefe ve din-ahlâk ilişkisi Schopenhauer ve diğer birçok filozofun görüşleri üzerinden incelenmektedir. İkinci bölümde, insan kavramına ve insan hayatında önemli yeri olan ölüm, özgürlük, kişilik, bilim, sanat, eğitim, hukuk ve siyaset alanlarına din-insan ilişkisi de göz önünde bulundurularak değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, religion and human are examined, as the main subjects, around the views of Arthur Schopenhauer. Firstly, the period in which Schopenhauer lived, having very important effects on his philosophy, and how it affected his philosophy are mentioned. In the first chapter of our study, the concept of religion and its impact on people are evaluated. Through emphasizing the religion-human interaction, the relationship between religion-philosophy and religion-moral are scrutinized through the views of Schopenhauer and many other philosophers. In the second chapter, the concept of human and the fields of death, freedom, personality, science, art, education, law and politics, which are the important factors of human life, are discussed while the religion-human relationship is considered.