Çek ve ödenmesine ilişkin sorunlar
Problems with checks and payment
  1. Tez No: 695888
  2. Yazar: AYŞE NUR ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE NİMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çek, çekte ödeme, karşılıksız çek, başvurma hakkı, cheque, payment of check, dud cheque, right to apply
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çekler ülkemiz ve dünya genelinde yaygın kullanım alanına sahiptir. Ticari yaşam için gereken hız ve kolaylığı sağlamaktadır. Güvenilir bir kambiyo senedidir. Çekin piyasa için bu denli önem arz eden bir senet olması nedeniyle, ticari hayatın değişken yapısı ve ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak çeklere ilişkin olarak çok sayıda düzenleme yapılmıştır. Bu çalışmamızda çeke ilişkin temel prensipler, çekin ödenmesi ve ödenmemesi ile bu durumun sonuçları üzerinde durulacaktır. Çeklere ilişkin olarak yapılan düzenlemelerin toplum ve piyasa üzerine etkisi önem arz etmekte olup, çeke uygulanacak hükümlerde uygulama birliğinin sağlanması gerekmektedir. Gerek ticari gerekse hukuki açıdan en uygun sonuca ulaşılabilmesi için faydalı bir çalışma olması hedeflenmiştir. Çalışmamızda çek mevzuatında yapılan değişiklikler, tarihsel süreç, öğreti, yargı kararları ve bilimsel çalışmalar da ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Cheques are widely used throughout our country and the world. Cheque provides the speed and ease needed for commercial life. It is a reliable commercial paper. Due to the fact that the cheque is such an important deed for the market, many arrangements have been made regarding the cheques, taking into account the variable nature and needs of the business life. In this study, the basic principles of the cheque, payment and non-payment of the check and the consequences of this situation will be discussed. The impact of the regulations on the community and the market on the cheques is important and the provisions to be applied to the cheques should be ensured in the implementation unity. It is aimed to be a useful study in order to reach the most suitable result in both commercial and legal terms. In this study, changes in cheque legislation, historical process, doctrine, judicial decisions and scientific studies will also be discussed.