Geleneksel ve dijital reklam kapsamında: Coca-cola energy reklam kampanyasının analizi
Within the scope of traditional and digital advertising: Analysis of coca-cola energy advertising campaign
  1. Tez No: 695903
  2. Yazar: EBRU NAZ İŞANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ELANUR PİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Traditional Advertising, Digital Advertising, Social Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Reklamcılık ortaya çıktığından beri reklamlar, satın alma davranışlarımızı etkileyen ve şekillendiren en etkili kitle iletişim araçlarından biri olmuştur. Yıllardır süregelen televizyon reklamları günümüzde eski etkisini yitirmiş olsa da halen geleneksel reklamcılığın en önemli araçlarından birisi konumundadır. Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ile dijital reklamcılık da günümüzde önemli bir reklam aracına dönüşmüştür. Akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesi ile internet kullanımın ve sosyal medya kullanıcı sayısının hızla yükselmesi, internet reklamcılığının hız kesmeden büyüyen bir reklam ortamına çevrilmesine yol açmıştır. Bugün internete ve getirilerine baktığımızda, alışkanlıklarımızı tamamen değiştirdiği ve hayatımızda vazgeçilmez bir konuma geldiği yadsınamaz bir gerçek haline gelmiştir. Geleneksel reklam mecralarının en yaygın kullanılan araçlarından biri olan televizyonun bile reklam alanı daralmış ve dijital mecralarla iş birliği yapmaya başlamıştır. Gazete, dergi, katalog vb. bir çok geleneksel mecra dijital dünyada yerini almıştır. Geleneksel mecraların popülerliğini kaybetmesinin en önemli sebebi bu mecraların tek yönlü iletişim modelini kullanıyor olmasından kaynaklıdır. Dijital mecralarda ise bu durum ortadan kalkmakta, hedef kitle ile etkileşimli bir şekilde iletişim kurulmaktadır. Bu etkileşim müşteriler ile marka arasında bir bağ oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra dijital mecraların bütçelerinin televizyon, dergi, gazete ve billboard gibi geleneksel mecraların bütçelerine kıyasla oldukça düşük olması ve dijital mecraların hedeflenen kitleye direkt olarak ulaşıyor olması firmalar için büyük avantaj sağlamaktadır. Bu araştırmada temel olarak geleneksel reklamcılık ile dijital reklamcılık arasındaki farklar incelenip, mecra seçiminde hangi reklam mecrasının daha etkili olduğu avantajlarına ve dezavantajlarına göre analiz edilip, seçilen mecraya göre reklam üretiminin farklılıklarını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Araştırma için global firmalardan biri olan Coca-Cola'nın ürünü olan Coca-Cola Energy'nin reklamları ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre dijital reklamlar geleneksel reklamlara göre bilgilendirme, özel hedef kitle seçimi, tüketici ile birebir iletişime geçme ve sonuçlarının ölçülebilir olması gibi avantajları elinde bulundursa da birkaç mecrayı aynı anda kullanmanın markalar için üç yüz atmış derece bir iletişim modeli sağladığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimler: Geleneksel Reklamlar, Dijital Reklamlar, Sosyal Medya
Özet (Çeviri)
Since the concept of advertising has emerged, advertisements have been one of the most effective mass media that affect and shape our purchasing behavior. Although television commercials that have been going on for years have lost their former effects, they are still one of the most important tools of traditional advertising. With the development of technology day by day, digital advertising has become an important advertising tool today. With the fact that smartphones, tablets and computers became accessible to everyone, the rapid increase in the use of internet and the number of social media users led internet advertising to turn into a growing advertising environment. When we look at the internet and its benefits today, it has become an undeniable fact that it has completely changed our habits and has become an indispensable position in our lives. Even the television, which is one of the most widely used tools of traditional advertising channels, has narrowed its advertising area and started to cooperate with digital channels. Newspapers, magazines, catalogs and many other similar media have taken their place in the digital world. The most important reason for the loss of popularity of traditional channels is that they use one way communication model. In digital channels, this situation disappears and an interactive communication is established with the target audience. This interaction creates a link between customers and the brand. It provides a great advantage for companies because the budgets of digital channels are very low compared to the budgets of traditional channels such as television, magazines, newspapers and billboards, and that digital channels directly reach the targeted audience. The aim of this research is to examine the differences between traditional advertising and digital advertising, analyze according to the advantages and disadvantages of which advertising medium is more effective in the choice of media, and reveal the differences in advertising production according to the selected media. For the research, the ads of Coca-Cola Energy, which is the product of one of the global companies Coca-Cola, were handled. According to the results obtained, although digital ads have advantages such as informing according to traditional ads, choosing a specific target audience, communicating with the consumer and being measurable, it is concluded that using several channels at the same time provides a communication model of three hundred and sixty degrees for brands.