Fibromiyalji sendromu ile insülin rezistansı arasındaki ilişki
The relationship between fibromyalgia syndrome and insulin resistance
  1. Tez No: 695946
  2. Yazar: MAZLUM ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, İnsülin direnci, HOMA-IR, Yaşam kalitesi, Fibromyalgia syndrome, Insulin resistance, HOMA-IR, Quality of life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Fibromiyalji Sendromu (FMS), yaygın ağrı, spesifik bölgelerde hassasiyet, yorgunluk ve diğer fonksiyonel semptomlarla karakterize kompleks bir ağrı sendromdur. FMS'nin etiyopatogenezi için birçok farklı mekanizma öne sürülmüş olsa bile halen tam olarak açıklanamamıştır. İnsülin direnci; çoğu sistemi etkileyen ve birçok metabolik probleme ve otoimmün hastalık bulgusuna sebep olan çok faktörlü hücresel bir bozukluktur. Çalışmamızda FMS etiyopatogenezindeki İnsülin direncinin rolü ve FMS aktivitesi ile insülin direnci arasındaki ilişkiyi saptamak istedik. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakultesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Fizik Tedavi Polikliniğinde tanı alan ve takibi yapılan yaşları 18-65 yaş arasında değişen ACR (American College of Rheumatology) 2016 Revizyon Fibromiyalji Tanı Kriterlerine göre Fibromiyalji tanısı alan 50 FMS hastası ve herhangi kronik bir sağlık problemi bulunmayan ve FMS tanısı almayan 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Araştırmaya katılan her bir gönüllünün ayrıntılı anamnezi alındı ve detaylı fizik muayeneleri yapıldı. Araştırmaya katılan 50 FMS hastanın ve 50 gönüllünün cinsiyet, yaş, meslek, boy uzunluğu, kilo, vücut – kütle indeksi (VKİ), ek hastalık tanısı, FMS hastalık süresi, aldığı tedaviler oluşturulan form ile sorgulandı. Tüm katılımcılardan HOMA-IR hesaplamak için plazma açlık glukoz, açlık insülin ve insülin direncinin paralel göstergesi olarak HbA1c için periferal kan alındı. FMS hastalarının ağrı şiddeti Vizüel analog skala (VAS) ile yaşam kalitesi ve fonksiyenel durumu ise fibromiyalji etki anketi (FIQ) ile değerledirildi. BULGULAR: FMS hasta grubunda hastaların %32'sinde insülin direnci bulunurken kontrol grubunun %14'ünde insülin direnci mevcuttu. FMS hasta grubunda HOMA-IR indeksi ortalama değeri 2,3012±1,2420 olarak bulunurken kontrol grubunda HOMA-IR indeksi ortalama değeri 1,7368±0,6688 olarak bulunmuş olup insülin direnci FMS hasta grubunda daha yüksekti.Bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p=0,006). İnsülin direncine parallelik gösteren HbA1c açısından her iki grup karşılaştırıldığında ise FMS grunu HbA1c değeri ortalaması 5,492±0,5413 olarak bulunurken kontrol grubu HbA1c değeri ortalaması 5,572±0,2963 olarak bulunmuş olup her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanamamıştır (p=0,362).İnsülin direnci olmayan grubun FIQ skoru ortalaması 67,3674±14,85581 olarak bulunurken insülin direnci olan grubun FIQ skoru ortalaması 67,9131±19,63690 olarak bulunmuş olup istatiksel olarak anlamlı fark saptanamadı (p=0,914). VAS skorları karşılaştırıldığında ise insülin direnci olan grupta VAS skoru ortalaması 7,06±1,879 olarak bulunurken insülin direnci olmayan grupta VAS skoru ortalması 6,94±1,516 olarak bulunmuş olup istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadı(p=0,808). SONUÇ: Çalışmamızda FMS grubu ile kontrol grubu arasında insülin direnci açısından anlamlı fark bulundu. FMS hasta grubunda insülin direnci daha yüksek saptandı. Bunun da fibromiyalji sendromu etiyopatogenezinde insülin direncinin rolü var mı sorusuna katkı yapacağını düşünüyoruz.Çalışmamızda insülin direnci ile hastalık aktivitesi arasında net bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia Syndrome (FMS) is a complex pain syndrome characterized by widespread pain, tenderness in specific areas, fatigue and other functional symptoms. Although many different mechanisms have been proposed for the etiopathogenesis of FMS, it is still not fully explained. Insulin resistance; It is a multifactorial cellular disorder that affects many systems and causes many metabolic problems and signs of autoimmune diseases. In our study, we wanted to determine the role of insulin resistance in the etiopathogenesis of FMS and the relationship between FMS activity and insulin resistance. MATERIALS AND METHODS:50 FMS patients diagnosed with Fibromyalgia according to ACR (American College of Rheumatology) 2016 Revision Fibromyalgia Diagnostic Criteria, aged between 18-65 years, who were diagnosed and followed up in the Department of Physical Medicine and Rehabilitation of Yüzüncü Yıl University, Faculty of Medicine, and 50 healthy volunteers who did not have any chronic health problems and were not diagnosed with FMS were included in the study.Detailed anamnesis of each volunteer participating in the study was taken and detailed physical examinations were performed. The gender, age, occupation, height, weight, body-mass index (BMI), diagnosis of additional disease, duration of FMS disease, and treatments of 50 FMS patients and 50 volunteers participating in the study were questioned in the form created. To calculate HOMA-IR from all participants, peripheral blood was drawn for plasma fasting glucose, fasting insulin, and HbA1c as a parallel indicator of insulin resistance. Pain severity of FMS patients was evaluated with Visual analog scale (VAS), and quality of life and functional status were evaluated with fibromyalgia impact questionnaire (FIQ). RESULTS: In the FMS patient group, 32% of the patients had insulin resistance, while 14% of the control group had insulin resistance. The mean value of the HOMA-IR index was found to be 2,3012±1,2420 in the FMS patient group, while the mean value of the HOMA-IR index was found to be 1,7368±0,6688 in the control group, and insulin resistance was higher in the FMS patient group. This difference was found to be statistically significant (p=0,006). When both groups were compared in terms of HbA1c, which is parallel to insulin resistance, the mean HbA1c value in the FMS group was found to be 5,492±0,5413, and the mean HbA1c value in the control group was found to be 5,572±0,2963, and no statistically significant difference was found between the two groups (p=0,362). While the mean FIQ score of the group without insulin resistance was found to be 67,3674±14,85581, the mean FIQ score of the group with insulin resistance was found to be 67,9131±19,63690, and no statistically significant difference was found (P=0,914). When VAS scores were compared, the mean VAS score was found to be 7,06±1,879 in the group with insulin resistance, while the mean VAS score was 6,94±1,516 in the group without insulin resistance, and no statistically significant difference was found (p=0,808). CONCLUSION: In our study, a significant difference was found between the FMS group and the control group in terms of insulin resistance.Insulin resistance was found to be higher in the FMS patient group. We think that this will contribute to the question of whether insulin resistance has a role in the etiopathogenesis of fibromyalgia syndrome.In our study, no clear relationship was found between insulin resistance and disease activity.