Tip 2 diyabetli hastalarda kullanılan değişik antidiyabetiklerin growth arrest spesifik protein 6 ve AXL yolağı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of various anti-diabetics used in patients with type 2 diabetes on growth arrest specific protein 6 and AXL path
- Tez No: 695955
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN BAŞKOL, PROF. DR. FAHRİ BAYRAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Gas6, Axl, sAxl, Tip 2 Diabetes Mellitus, Gas6, Axl, sAxl, Tip 2 Diabetes Mellitus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Gas6/Axl yolağı, doku homeostazı, inflamatuar sitokin salınımı, vasküler hastalık, karsinojenez ve glukoz intoleransıyla ilişkili metabolik bozuklukların düzenlenmesinde rol oynar. Bu çalışmada Tip 2 Diyabet'te (T2DM) kullanılan Metformin ve Metformin ile kombine olarak kullanılan İnsülin'in Growth Arrest Spesifik Protein 6, Axl ve sAxl üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran, T2DM tanısı almış, metformin tedavisine yeni başlayacak hastalar ve metformine kombine olarak İnsülin kullanmaya başlayacak hastalar prospektif olarak incelendi. Gruplar; Kontrol grubu (Kontrol), Prediyabetik grup (PreDM), Metformin grubu (Met), Metformin+İnsülin grubu (Met+İns) olarak 4 gruba ayrıldı. Grupların 0. ay ve 6. ay kanlarından elde edilen serumlarında; Gas6, Axl ve sAxl düzeyleri ELİSA yöntemine göre belirlendi. Bulgular: Çalışmamızda ilaç tedavisi almayan gruplarda (Kontrol, PreDM) Gas6, Axl ve sAxl'nin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişim görülmedi. Ancak T2DM tanısı almış, metformin kullanan Met grubunda ve metformin tedavisi yeterli gelmeyip tedaviye insülin eklenen Met+İns grubunda 6.ay Gas6 ve Axl değerlerinde 0. aya göre istatistiksel olarak anlamlı düşüş tespit edilirken; sAxl değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişim görülmedi. Sonuç: T2DM'li hastaların tedavisinde kullanılan metformin; kan glukoz seviyelerini düzenlerken çeşitli kanser türlerinde rol oynadığı bilinen Gas6/Axl yolağını çeşitli mekanizmalarla inhibe ettiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın Gas6/Axl hedeflenerek geliştirilecek teröpatik yaklaşımların tasarlanmasında klinik açıdan faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectıves: Gas6/Axl signaling to be roles in regulating tissue homeostasis, inflammatory cytokine release, vascular disease, carcinogenesis and metabolic disorders associated with glucose intolerance. This research aimed to investigate the effects of Metformin and Metformin-Insulin combination, which are used in Type 2 Diabetes (T2DM) treatment on Growth Arrest Specific Protein 6, Axl and sAxl. Materıals and Methods: Patients applied to Erciyes University Faculty of Medicine who were diagnosed with T2DM, will start metformin treatment and will start using insulin in combination with metformin are prospectively evaluated. Patients were divided into 4 groups as the Control group, Prediabetic group, Metformin group, Metformin + Insulin group. Gas6, Axl and sAxl levels within patients' serums obtained from their 0. month and 6. month blood samples were measured according to ELISA method. Results: In our study, no statistically significant change was found in the values of Gas6, Axl and sAxl in the groups who did not receive medication. However, there was a statistically significant decrease in Gas6 and Axl values for those diagnosed with T2DM; the Met group, who were diagnosed with T2DM, using metformin, and Met+Ins group whose metformin treatment was not sufficient and insulin was added to their treatment. On the other hand, there was no statistically significant change in sAxl values for these two group of patients. Conclusıons: While Metformin, used in the treatment of T2DM, is regulating the blood glucose levels, it is thought to inhibit the Gas6/Axl pathway with various mechanisms. We think that this study will be clinically useful in designing therapeutic approaches targeting Gas6/Axl.