Postmenopozal kadınlarda depresyonun varlığı, obezite ve beslenme durumu ile ilişkisi
Presence of depression in postmenopausal women, relationship with obesity and nutritional status
  1. Tez No: 695971
  2. Yazar: HATİCE PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: beslenme, depresyon, menopoz, obezite, nutrition, depression, menopause, obesity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Postmenopozal kadınlarda depresyona ve obeziteye eğilim artabilir. Bu iki hastalık birbiriyle ve beslenme durumu ile ilişkili olabilir. Planlanan çalışmada amaç; postmenopozal kadınlarda depresyon semptomlarının görülme sıklığını araştırmak ve depresyonun; obezite ve beslenme durumu ile ilişkisini postmenopozal dönemin özellikleri çerçevesinde ele almaktır. Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi, diyet polikliniğine Ağustos ve Kasım 2019 tarihlerinde başvuran ve en az son 1 senedir adet görmeyen, 45-65 yaş aralığında 150 kadın çalışmaya alınmıştır. Katılan kadınların ağırlık, boy ve bel çevresi ölçülmüştür. Katılımcılara, demografik özelliklerini sorgulayan bir anket ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmış; 3 gün süreyle 24 saatlik besin tüketim kayıtları alınmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Katılımcılar arasında depresyon semptomlarına sahip olma oranı %22'dir. Katılımcıların %59.3'ü obezdir. Depresif semptomları olan ve olmayan katılımcılarda obezite sıklığı sırasıyla %69.7 ve %56.4 olup, benzer bulunmuştur (p>0.05). Depresyon semptomları gösteren katılımcıların diyetle C vitamini alımının, depresyon semptomları olmayanlara göre daha düşük olduğu görülmüş (p0.05). Postmenopozal kadınlarda, depresyon belirtileri gösteren ve göstermeyenlerin obezite sıklığı benzer olup, depresyon semptomları olmayanların C vitamini tüketimi daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Postmenopausal women may be prone to depression and obesity. These two diseases may be associated with each other and nutritional status. Purpose of the planned study; to investigate the prevalence of depression symptoms in postmenopausal women and to consider the relationship between depression and obesity and nutritional status within the framework of the characteristics of the postmenopausal period. 150 women between the ages of 45-65 who applied to the diet polyclinic of Edirne Uzunköprü State Hospital between August and November 2019 and had not had menstruation for at least 1 year were included in the study. Weight, height and waist circumference of the participating women were measured. A questionnaire questioning demographic characteristics and Beck Depression Scale were applied to the participants; 24-hour food consumption records were taken for 3 days. SPSS 22.0 program was used to analyze the data. The rate of having depression symptoms among the participants is 22%. Presence of depression symptoms was found to be associated with educational status, monthly income, and previous depression diagnosis (p0.05). Participants with depression symptoms were found to have lower dietary vitamin C intake than those without depression symptoms (p0.05). In postmenopausal women, those with and without symptoms of depression have a similar prevalence of obesity, and those without depression symptoms have higher vitamin C consumption.