Klinik ve/veya patolojik olarak vulvar liken skleroz tanısı alan postmenopozal dönemdeki kadın hastaların komorbiditelerinin araştırılması
Investigation of comordies in postmenoposal female patients with clinical and/OR pathological diagnosis of vulvar lichen sclerosis
- Tez No: 790551
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET HANDAN KELEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: kadın, komorbidite, liken skleroz, postmenopozal dönem, vulva, comorbidity, female, lichen sclerosus, postmenopausal period, vulva
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Prospektif, ankete dayalı, kesitsel çalışmamızda, 2017 Ocak itibariyle İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde klinik ve/veya patolojik olarak vulvar liken skleroz tanısı almış postmenopozal dönemdeki kadın hastalar ile liken skleroz tanısı almamış postmenopozal dönemdeki kadın hastalar, eşlik eden komorbiditeler yönünden istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Değişkenler olarak, alerjik ve solunumsal hastalıklar, gastrointestinal hastalıklar, metabolik hastalıklar, otoimmün hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, ürogenital hastalıklar, hormonal hastalıklar, kadın doğum hastalıkları, kas-iskelet hastalıkları, nöropsikiyatrik hastalıklar, hepatobiliyer hastalıklar ve onkolojik hastalıklar yönünden yaygın görülen hastalıklar baz alınmış ve hastaların kendi bildirdiği hastalıklar kaydedilmiştir. Vulvar liken skleroz tanısı almış postmenopozal 100 kadın hasta ile kontrol grubundaki 100 postmenapozal kadının, kontrollü kesitsel karşılaştırmalı çalışmamızın sonucunda, vulvar liken skleroz hasta grubunda, sorgulanan hastalıklar baz alınarak mevcut olan hastalıklar sistemsel olarak gruplara ayrıldığında, ürogenital hastalık ve nöropsikiyatrik hastalık varlığı açısından liken skleroz tanısı almamış kontrol grubuna göre daha fazla eşlik ettiği görüldü. Sistemsel hastalıların anket formunda sorgulanan türleri kendi içinde karşılaştırıldığında ise, koroner arter hastalığı, otoimmün tiroidit, idrar kaçırma, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve depresyonun, vulvar liken skleroz tanısı almış kadınlara istatiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla eşlik ettiği görüldü. Çalışmamıza benzer şekilde, anlamlı olarak daha sık görülen hastalıkların LS hastalarına eşlik ettiğini destekleyen çalışmalar literatürde mevcuttur. LS hastalarında komorbiditeleri araştıran çalışmaların azlığı göz önüne alındığında, vulvar liken skleroz ile ilişkili bulduğumuz hastalıkların hastalık komorbiditelerine katkı sağlayabileceği düşünülmüş ve daha geniş kapsamlı yapılacak olan çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır. Vulvar liken skleroz hastalıklarına eşlik eden hastalıkların farkında olunması, hastalığın tanı ve tedavisine katkı sağlayabileceği düşünülerek bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our prospective, questionnaire-based, cross-sectional study, postmenopausal female patients who were clinically and/or pathologically diagnosed with vulvar lichen sclerosis at Izmir Katip Celebi University Atatürk Education and Research Hospital as of January 2017 and postmenopausal female patients who were not diagnosed with lichen sclerosis were statistically compared in terms of concomitant comorbidities. Allergic and respiratory diseases, gastrointestinal diseases, metabolic diseases, autoimmune diseases, cardiovascular diseases, urogenital diseases, hormonal diseases, obstetrics, musculoskeletal diseases, neuropsychiatric diseases, hepatobiliary diseases and oncological diseases were taken as variables and the self-reported diseases of the patients were recorded. As a result of our controlled cross-sectional comparative study of 100 postmenopausal female patients diagnosed with vulvar lichen sclerosis and 100 postmenopausal women in the control group, it was found that in the vulvar lichen sclerosis patient group, when existing diseases were systematically divided into groups based on the questioned diseases, they were accompanied more by the presence of urogenital disease and neuropsychiatric disease than in the control group who had not been diagnosed with lichen sclerosis. Compared to the types of systemic diseases questioned in the questionnaire, it was found that coronary artery disease, autoimmune thyroiditis, urinary incontinence, recurrent urinary tract infection and depression were statistically significantly more accompanied by women diagnosed with vulvar lichen sclerosis. Similar to our study, studies supporting that significantly more common diseases accompany LS patients are available in the literature. Given the scarcity of studies investigating comorbidities in patients with LS, it was thought that the diseases we found associated with vulvar lichen sclerosis may contribute to disease comorbidities and it was intended to contribute to more comprehensive studies to be conducted. Being aware of the diseases that accompany vulvar lichen sclerosis diseases, considering that it can contribute to the diagnosis and treatment of the disease, more comprehensive studies are needed on this issue.