Farklı remineralizasyon ajanlarının ve er:Yag lazer kullanımının mine remineralizasyonu üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of different remineralization agents and er:Yag laser use on enamel remineralization
  1. Tez No: 696036
  2. Yazar: İNCİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE GÖRKEM ULU GÜZEL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Arjinin, CPP-ACP, Er:YAG lazer, Flor, Koruyucu diş hekimliği Remineralizasyon, Teobromin, Arginine, CPP-ACP, Er: YAG laser, Fluoride, Preventive dentistry, Remineralization, Theobromine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu çalışmada yapay çürük lezyonu oluşturulmuş daimi dişler üzerine flor, CPP-ACP, teobromin ve arjinin uygulamasının, tek başına veya Er:YAG lazerle kombine uygulanması sonucunda, remineralizasyon potansiyellerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, ortodontik sebeple çekilmiş 66 adet premolar dişten 130 adet mine örneği elde edilmiş ve örnekler rastgele 10 gruba (Grup F (1450 ppm NaF içerikli diş macunu), Grup CPP-ACP (%10 CPP-ACP) , Grup A (%8 arjinin içerikli diş macunu), Grup T (Teobromin içerikli diş macunu), Grup L (Lazer), Grup LF (Lazer+Flor), Grup L-CPP-ACP (Lazer+ CPP-ACP), Grup LA (Lazer+Arjinin), Grup LT (Lazer+ Teobromin), Grup K (kontrol grubu)] ayrılmıştır. Örnekler üzerinde yapay çürük lezyonları oluşturulmak üzere demineralizasyon solüsyonunda bekletilmiştir. Lazer gruplarına Er:YAG lazer uygulanmasının ardından diş macunu solüsyonları hazırlanarak 10 günlük pH siklus uygulamaları yapılmıştır. Grupların etkinliğini belirlemek için örneklerin yüzey sertliği başlangıç, demineralizasyon sonrası ve pH siklusu sonrası olmak üzere her aşamada mikrosertlik testi ile ölçülmüş ve deney sonunda her gruptan bir örneğin yüzey morfolojisi SEM ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics Version 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: En yüksek mikrosertlik değerleri flor ve arjinin içerikli diş macunlarının uygulandığı gruplarda gözlenmiştir. Bu gruplar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında mikrosertlik değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekken, geri kalan gruplar ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. L-CPP-ACP grubunda mikrosertlik değerlerinin CPP-ACP grubuna göre arttığı ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Mine yüzeylerinin SEM değerlendirmesi sonucunda tüm gruplar kontrol grubuna göre morfolojik değişimler göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde yapay çürük lezyonları üzerinde remineralizasyon etkisi karşılaştırıldığında flor içerikli ajanlar en yüksek etkinliği göstermiştir. Lazer, teobromin, CPP-ACP ve bu ajanların kombinasyon gruplarında remineralizasyon sonrası mikrosertlik değerlerinde artış olmasına rağmen bu etki kontrol grubundan istatistiksel olarak farklı bulunmamıştır. Lazerin çalışmada kullanılan ajanlarla birlikte uygulanması remineralizasyon üzerine ek bir etki sağlamamıştır. Flor içerikli ajanlar lazer ile birlikte kullanıldığında da yüksek değerler göstermiştir. Bu nedenle florun günümüzde en etkin remineralizasyon ajanı olma özelliğini koruduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate the remineralization effects of different remineralization agents containing fluorid, CPP-ACP, arginine, theobromine and combined use of Er:YAG laser irradiation on artificial enamel lesions. Materials and Methods: In this study, 130 enamel samples were obtained from 65 premolar teeth extracted for orthodontic reasons and the samples were randomly divided into 10 groups [Group F (1450 ppm NaF containing dentrifrice), Group CPP-ACP (%10 CPP-ACP), Group A (%8 arginine containing dentrifrice), Group T (theobromine containing dentrifrice), Group L (Er:YAG laser), Group LF (laser+fluorid), Group L-CPP-ACP (laser+CPP-ACP), Group LA (laser+arginine), Group LT (laser+theobromine), Group10 (control, no treatment)]. Samples were placed in demineralization solution to produce artificial caries lesions. After the Er:YAG laser was applied to the laser groups, toothpaste solutions were prepared and all samples were subjected to 10 days of pH-cycling. In order to determine the effectiveness of the groups, Surface hardness were measured by using the microhardness test at all levels: at the beginning, after demineralization and after pH cycling, and at the end of the experiment, surface morphology of one sample of each group was evaluated by SEM. The obtained data were analyzed using IBM SPSS Statistics Version 25 program. Results: The highest microhardness values were observed in groups which fluoride and arginine containing toothpastes were applied. When these groups were compared with the control group, the microhardness values were statistically significantly higher, but there was no statistically significant difference between the remaining groups and the control group. It was determined that microhardness values of the L-CPP-ACP group increased compared to the CPP-ACP group, but this increase was not statistically significant. As a result of SEM evaluation of enamel surfaces, all groups showed morphological changes compared to the control group. Conclusion: In the limitations of this study compared remineralization effect on artificial caries lesions, fluoride-containing agents showed the highest efficacy. Although there was an increase in microhardness values after remineralization in laser, theobromine, CPP-ACP and combination groups. This effect was not statistically different from the control group. The combined use of laser with the agents did not provide additional effect on remineralization. Fluorine-containing agents also showed high values when used with laser. Consequently, it can be said that fluorine maintains its feature as the most effective remineralization agent today.