Yeni Korona virüs salgınının sedanter kadınlarda stres algısı ve umutsuzluk düzeylerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of the new Corona virus outbreak on stress perception and hopelessness levels in sedentary women
  1. Tez No: 696236
  2. Yazar: TUĞBA ŞAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN NEDİM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Korona virüs, kadın, spor, stres algısı, umutsuzluk, corona virus, female, sports, stress perception, hopelessness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, yeni korona virüs salgınının sedanter kadınlarının stres algısı, umutsuzluk düzeyi, yaş, meslek, eğitim durumu, gelir durumu, medeni durum, spor yapma sıklığı ve korona virüs haberlerine maruz kalma sıklığı değişkenleri incelenmiştir. Bu anketler, Kocaeli ilindeki Anne Şehir Projesi kapsamında yürütülen Sağlıklı Yaşam Projesine ilk defa kayıt yaptıran 455 kadına uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, yaş değişkeninin stres algısı Kovid öncesi durumun anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Gelir değişkenine göre stres algısı ölçeğinin Kovid öncesi durum ve Kovid sürecindeki durum sonuçlarında anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Spor yapma sıklığı değişkenine göre stres algısı ve umutsuzluk ölçeğinin toplam puan ve alt boyutlarının Kovid öncesi durum ve Kovid sürecindeki durum farklılık göstermediği saptanmıştır. Korona virüs haberlerine maruz kalma sıklığı değişkenine göre stres algısı Kovid öncesi durum sonuçlarının anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların tanımlayıcı özelliklerinin tespit edilmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, katılımcıların stres algısı ve umutsuzluk düzeylerinin tespitinde ise ortalama ve standart sapma analizlerinden yararlanılmıştır. Katılımcıların korona virüs öncesi ve Kovid sürecindeki durumlarının stres algıları ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre stres algısı ve umutsuzluk düzeyinin farklılaşma durumunun incelenmesinde ise, ANOVA tekniğinden ve Post-hoc analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the variables of perception of stress, hopelessness level, age, occupation, educational status, income status, marital status, frequency of doing sports and exposure to coronavirus news of sedentary women of the novel coronavirus epidemic were examined. These questionnaires were applied to 455 women who registered for the first time in the Healthy Living Project conducted within the scope of the Mother City Project in Kocaeli. As a result of the study, it was determined that the age variable showed a significant difference in the stress perception before Covid-19. It was concluded that there was a significant difference in the before Covid-19 and in the Covid-19 process results of the stress perception scale according to the income variable. According to the variable of frequency of doing sports, it was determined that the before Covid-19 and in the Covid19 process of the total score and sub-dimensions of the stress perception and hopelessness scale did not differ. It was determined that the stress perception before Covid-19 results differed significantly according to the variable of exposure to coronavirus news. Frequency and percentage analyzes were benefited from determine the descriptive characteristics of the women participating in the study, and mean and standard deviation analyzes were used to determine the stress perception and hopelessness levels of the participants. Correlation analysis was benefited from determine the relationship between the participants' pre- and post-coronavirus stress perceptions and their hopelessness levels. ANOVA technique and Post-hoc analysis were take advantage of examine the differentiation of stress perception and hopelessness level according to the descriptive characteristics of the participants. The significance level in the study has accepted as .05.