Dengeli yaşam ve dindarlık ilişkisi
Balanced life and religiosity relationship
  1. Tez No: 696248
  2. Yazar: HÜMEYRA AHSEN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHLÜL TOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dengeli Yaşam, Beden, Başarı/Kariyer, İlişki, Anlam/Maneviyat, Dindarlık, Balanced Life, Body, Success / Career, Relationship, Meaning/ Spirituality, Religiosity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı dengeli yaşam ve dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla Ankara'da ikamet eden 17-65 yaş aralığında 393 bireye Dengeli Yaşam Ölçeği ve Dindarlık Ölçeğinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler istatistiki veri seti halinde düzenlenmiş ve SPSS 25 istatistik paket programın ile istatistiki analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcıların dindarlık ve dengeli yaşam ile demografik değişkenler arasında anlamlılık derecesine göre farklılıkların, ilişki ve etkileşimlerin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dindarlık ve dengeli yaşam boyutları arasında korelasyon ve regresyon sonuçlarına göre anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda dengeli yaşam alt boyutlarının dindarlık ile ilişkisi incelendiğinde; beden, başarı/kariyer ve ilişki alt boyutları ile dindarlık arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ancak dindarlık ile maneviyat/anlam alt boyutu arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Dindarlık alt boyutlarından etki alt boyutunun dengeli yaşam üzerinde anlamlı etkisi olmadığı ancak iman dini duygu, ibadet boyutlarının anlamlı etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between balanced living and religiosity. For this purpose, a questionnaire consisting of a balanced life scale and piety scale was applied to 393 people aged 17-65 living in Ankara. The data obtained from the sample group was organized into a statistical data set and statistical analysis was performed using the SPSS 25 statistical package program. According to the findings obtained in the study, it was determined that there were differences, relationships, and interactions between participants ' religiosity and balanced lives and demographic variables according to the degree of significance. In addition, according to Correlation and regression results, significant relationships were determined between religiosity and balanced life dimensions. As a result of the research, the relationship of balanced life sub-dimensions with religiosity was examined; there was no significant relationship between body, Success / Career, and relationship sub-dimensions and religiosity. However, a moderate positive and significant relationship was found between religiosity and spirituality/meaning sub-dimension. It was determined that the effect sub-dimension, which is one of the sub-dimensions of religiosity, did not have a significant effect on a balanced life, but the dimensions of faith, religious feeling, and worship had significant effects.