Yerel yönetimlerde örgün öğretim çalışmaları ile ilgili yönetici görüşleri
Executive opinions on formal instruction works in local goverments
  1. Tez No: 696306
  2. Yazar: HASAN POSTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AKPINAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ A. CEVDET KIRIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Örgün eğitim, Büyükşehir belediyesi, Yerelleşme, Local governments, Formal education, Metropolitan municipality, Localization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yönetiminin örgün eğitim ve öğretim alanındaki çalışmalarını, yönetici görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Ayrıca, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin örgün eğitim ve öğretim çalışmalarını inceleyerek, eğitimde yerel yönetimlerin rollerini, önem ve etkilerini değerlendirmek de amaçlanmıştır. Bu bağlamda 2014 yılı itibari ile Şanlıurfa belediyesinin büyükşehir belediyesistatüsü elde ettiği dönemden 2020 yılı Haziran ayına kadar olan sürede örgün eğitim ve öğretime yönelik yapılan çalışmalar hakkında belediye çalışanlarından üst ve orta düzey yöneticilerin görüşleri alınmıştır. Yönetici görüşlerini toplamada kullanılan veri aracı olan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu, araştırmacı tarafından metodolojiye uygun olarak geliştirilmiştir. Görüşme Formu, ikisi kişisel bilgiler ve yedisi ise belediyenin yaptığı eğitim çalışmalarıyla ilgili olmak üzere toplam dokuz sorudan oluşmaktadır. Kişisel bilgiler hariç diğer sorular açık uçlu sorular şeklindedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden Durum Çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2019 birinci dönemi ile 01.06.2020 tarihine kadar olan ikinci dönemde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yönetiminin görev almış üst ve orta düzey yöneticiler oluşturmuştur. Araştırma, bu grup arasından tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 18 yönetici üzerinde yürütülmüştür. Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu aracılığıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yönetiminde görev almış üst ve orta düzey 18 yöneticiden elde edilen veriler, doküman analizi ile çözümlenmiştir. Çözümlemede doğrudan alıntılara sıklıkla yer verilmiştir. Verilerin çözümlenmesinden ulaşılan sonuçlar şöyledir; Araştırmaya katılan yöneticilere göre, Şanlıurfa'nın eğitimde başarısız bir ildir. Katılımcılara göre bu sorunun akademik koşullar ve fiziki koşullar olmak üzere iki boyutu vardır. Bunlardan akademik koşullar; mevsimlik tarım işçileri, öğretmen, sınav başarısı kişisel gelişim ve sanatsal-sportif sorunlarla ilgilidir. Fiziksel koşullar ise; kalabalık sınıflar, okulların gerekli imkânlara sahip olmaması ile ilgilidir. Katılımlara göre, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü örgün eğitim ve öğretim çalışmaları, fiziki altyapı ve donanım ile akademik çalışmalar başlığı altında toplanabilir. Bu çalışmalar kısaca; genel yapım/onarım işleri, ortak projeler, malzeme yardımları gençlik/kültür merkezler, tesis yapımı ve araç/ulaşım destekleri şeklinde özetlenebilir. Katılımcıların eğitimde yerelleşmeye yönelik görüşleri, dört başlık altında toplanmıştır. Bunlar: Mevcut mevzuat örgün eğitim misyonu bağlamında genişletilmeli, Mevcut mevzuat yeterlidir, Mevcut mevzuat örgün eğitim misyonu bağlamında daraltılmalıdır ve Yeni yasal düzenlemelerle eğitimde yerelleşme modeli oluşturulmalıdır. Araştırma sonunda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ildeki eğitim ve öğretime maddi ve akademik anlamda ciddi hizmetlerde bulunduğu ve bu hizmetlere yönelik yönetici görüşlerinin farklılıklar arz ettiği belirlenmiştir. Bu itibarla mevcut yasal çerçevede Büyükşehir Belediyesinin ildeki eğitim ve öğretim hizmetlerinin ildeki milli eğitim müdürlüğü ile koordineli yürütülmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the work in the field of formal education and training of Şanlıurfa Metropolitan Municipality administration, from the administrators' point of view. Moreover, it is aimed to evaluate the role, importance and effects of local government in education by examining the formal education and training activities of Şanlıurfa Metropolitan Municipality. Hence, the opinions of senior and middle-level managers from the municipality employees about the studies carried out for formal education and training from the period between 2014 and June 2020, when Şanlıurfa Municipality gained the metropolitan municipality status, were consulted. The Semi-Structured Interview Form, which is the data tool used to collect managers' opinions, was developed by the researcher by the methodology. The Interview Form consists of a total of nine questions, two of them are about personal information and seven are about the educational activities of the municipality. Except for personal information, other questions are in the form of open-ended questions. In the research, the Case Study pattern, one of the qualitative research methods, was used. Through the Semi-Structured Interview Form, the data obtained from 18 top and middle-level managers who took charge in the management of Şanlıurfa Metropolitan Municipality were analyzed by document analysis. Direct quotations are frequently included in the analysis. According to the administrators participating in the research, Şanlıurfa is an unsuccessful province in education. According to the participants, this problem has two dimensions: academic conditions and physical conditions. First one of these dimensions, academic conditions; seasonal agricultural workers, teachers, exam success is related to personal development and artistic-sportive problems. The physical conditions are; crowded classrooms are related to the fact that schools do not have the necessary facilities. According to the participants, formal education and training activities carried out by Şanlıurfa Metropolitan Municipality can be grouped under the title of physical infrastructure and equipment and academic studies. These studies are briefly; general construction/repair works, joint projects, material aids, youth/cultural centers, facility construction and vehicle/transportation support. The views of the participants on decentralization in education are grouped under four headings. These are: Existing legislation should be expanded in the context of formal education mission, Existing legislation should be sufficient, Existing legislation should be narrowed in the context of formal education mission, and a localization model in education should be created with new legal regulations. At the end of the research, it has been determined that Şanlıurfa Metropolitan Municipality has provided serious financial and academic services to education and training in the province and the views of the administrators on these services are different. As a result, it has been evaluated that the education and training services of the Metropolitan Municipality in the province should be carried out in coordination with the national education directorate in the province within the current legal framework.