Genelevde çalışan kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin bilgileri ve korunmaya yönelik uygulamaları
The Knowledge of registered prostitutes on sexually transmitted diseases (STD) and protection practice
  1. Tez No: 69634
  2. Yazar: ŞÜKRAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN ÖZHAN ELBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genel kadın, bilgi, davranış, uygulama, önlem. iv, Sexually transmitted diseases, prostitute, knowledge, behaviour, practice, prevention
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Araştırma, genelevde çalışan kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin bilgilerini ve korunmaya yönelik uygulamalarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 1 Temmuz - 15 Aralık 1997 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesine periyodik muayene için gelen, gönüllü 150 genel kadın oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından konuyla ilgili yayınlar incelenerek geliştirilen veri toplama formu (cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin anket formu) kullanılarak karşılıklı görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve ki kare testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre genel kadınların CYBH'a ilişkin bilgi puan ortalamalarının düşük olduğu, bilgi puan ortalamaları ile eğitim ve en uzun yaşamlan yer arasındaki farkın önemli olduğu belirlenmiştir. Kadınların CYBH'dan ençok AİDS, gonore, sifiliz daha az olarak da hepatit-B ve genital herpesi bilmelerine karşın, bu hastalıkların bulaşma yolları, aşısı ve tedaviye karşın öldürücü olup olmadığı konusundaki bilgilerinin yetersiz olduğu ve bu hastalıklardan korunmak için etkin uygulamalarının olmadığı saptanmıştır. Kadınların CYBH'a ilişkin bilgilerini en fazla eğitimle edindikleri ve bu konulara ilişkin daha fazla bilgiyi, en çok eğitimci, doktor ve hemşireden almak istedikleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research has been carried on as an explanatory study to establish the knowledge of prostitutes on sexually transmitted diseases (STD) and protection practice against them. The volentary of the study are 150 prostitutes who were admitted to the Municipality Veneral Diseases Hospital periodically from July 1 to December 15 1997. Data of the research have been obtained by use of a data collecting form that had been developed by studying periodicals on the subject by the researcher with the face to face interview method. In the evaluation of the data, percentile figuren and ki square test have been used. According to the acquired findings the knowledge score average of the prostitutes on STD were low, and the difference between knowledge score average and education and the place they lived longer was important. Although the women had knowledge totally on AIDS, gonorrhoea, syphilis among STD and partially on hepatitis-B and genital herpes, their knowledge was insufficient on the transmission ways and vaccination of these diseases and even they had little knowledge on whether these diseases were fatal or not and they didn't have efficient practice in order to prevent themselves from the above diseases. It has been established that the women have obtained more knowledge on STD by education, and they wanted to get the utmost knowledge on the subject from instractory, doctors and nurses. Proper guidence were given them in accordance with the proper suggestions.