Standart yöntemle uygulanan subkütan düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonlarında yerel kuru soğuk uygulamanın ekimoz, hematom ve ağrı gelişimine etkisi
The Effect of local dry cold application on development of echymoses, hematoma and pain in subcutaneous low molecular weight heparin injections with standard technique
- Tez No: 69635
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA UÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sübkütan düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonu, yerel kuru soğuk uygulama, ağrı, ekimoz ve hematom
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Araştırma Hacettepe Üniversitesi Erişkin Uygulama Hastanesi ortopedi ve dahiliye servislerinde yatan hastalarda, karın bölgesinden standart yöntemle uygulanan sübkütan düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonlarında yerel kuru soğuk uygulamanın enjeksiyon yerinde ekimoz, hematom ve ağrı gelişimine etkisini değerlendirmek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Örneklem ortopedi ve dahiliye servislerinde yatan, 2X0.2 mi sübkütan DMAH istem edilmiş olan, dört hasta grubundan oluşmuştur. Araştırmaya birinci grup hastalardan 17 hasta, ikinci grup hastalardan 16 hasta, üçüncü grup hastalardan 15 hasta, dördüncü grup hastalardan 15 hasta alınmış ve araştırma 63 hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veriler literatüre göre hazırlanan ve 3 bölümden oluşan veri toplama formu ile toplanmıştır. Hastalara yapılan tüm sübkütan DMAH enjeksiyonları araştırmacı tarafından, literatür taranmasına göre hazırlanan standart uygulama yönergesine göre yapılmıştır. Enjeksiyon uygulamaları 4 gruba ayrılarak yapılmıştır. Birinci gruba, standart sübkütan enoksaparin uygulama yönergesine göre enjeksiyon yerine yerel kuru soğuk uygulama yapılmadan, ikinci gruba enjeksiyonu uygulamadan önce 5 dakika süreyle, üçüncü gruba enjeksiyonu uyguladıktan sonra 5 dakika süreyle, dördüncü gruba enjeksiyondan önce ve sonra beşer dakika süreyle soğuk uygulama yapılmıştır. Hastaların ağrıları her enjeksiyon sonrası sözel tanımlayıcı skala ile ölçülmüştür. Ekimoz ve hematom gelişimi enjeksiyondan sonraki 48inci ve 72nci saatlerde değerlendirilmiştir. Veriler yüzdelik sayılar, ki kare ve fisher kesin ki kare testi, Mann Whitney U- Wilcoxon Runk Sum W testi, spearman korelasyon analizi, Kruskall Wallis 1 Way Anowa testi ile değerlendirilmiştir. Tüm hastalarda sübkütan düşük molekül ağırlıklı heparin enjeksiyonu sonrası yapılan ölçümlerin 48inci saatte %9.7'sinde, 72nci saatte %9.5'inde ekimoz gelişmiştir. Ekimoz gelişimi birinci grupta 48inci saatte (%11.4) ve 72nci saatte (%12.4) diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Diğer gruplarda ekimoz gelişim oranlan birbirine yakın ve daha düşük oranlardadır. Gruplar arasında 48inci ve 72inci saatte ekimoz gelişimi açısından fark anlamlı bulunmamıştır. Gelişen ekimoz yüzey alanının ortalama boyutunun 1.84-8.46 mm2 arasında olduğu, ikinci ve dördüncü uygulama grubunda ekimoz yüzey alanının diğer gruplardan daha küçük olduğu ve hastaların hiç birinde enjeksiyon yerinde hematom gelişmediği saptanmıştır. Sübkütan DMAH enjeksiyonundan sonra yapılan ölçümlerde enjeksiyonların %13.2'sinde hastalar hiç ağrılarının olmadığını, %28.7'sinde orta derecede, %11.8'inde çok, %4.9'ında oldukça çok ve dayanılmaz ağrıyı ifade etmişlerdir. Uygulama gruplarına göre bakıldığında dördüncü (%25.5) ve ikinci grupta (%19.3) hiç ağrı çekmediğini belirtenlerin oranı fazladır. Hafif ağrı çektiğini belirten hastaların oram birinci grupta (%45.5) ve üçüncü grupta (541.9) daha fazladır. Orta derecede ağrı ifadesinin sırayla üçüncü grupta (%35.5), birinci grupta (%30.1), ikinci grupta (%21.8) ve dördüncü grupta (%24.5) azalarak ifade edildiği görülmektedir. Uygulama gruplarında ağrı puanlan açısından fark önemli bulunmuştur. Tüm enjeksiyonlardan sonra enjeksiyon yerinde hissedilen ağrı süresinin, literatürdeki diğer çalışmalara göre daha az olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was done to evaluate the effect of local dry cold application that is applied to abdomen by standart method in injections with low molecular weight heparine on echymoses, heamatoma and pain development. The study which is emprical one was carried out among the patients who stayed in the ortopedics and internal services of Hacettepe University Adult Training Hospital. The sample consisted of four patients groups for whom 2X0.2 ml subcutaneous LMWH was required. The study was carried on 17 patients in first group, 16 patients in second group, 15 patients in third group and 15 patients in fourth group, total 63 patients. The data was obtained by a data collection form that was prepared by literature and had three sections. All subcutaneous LMWH injections were applied to the patients by the researcher according to the standart application manual which was prepared by dividing patients four groups. For the first group, according to the manual of subcutaneous enoxaparine application local dry cold application was not applied to injection site. For the second group, local dry cold application was applied for 5 minutes before the injections on. For the third group, local dry cold application was aplied for 5 minutes after the injection. For the fourth group, local dry cold application was applied to the injection site before the injection for 5 minutes after the injection for 5 minutes. Pain of the patients was measured by using verbal descriptive scale after each injectioa The development of echymoses and heamatome was evaluated in 48th and 72nd hours after injection. The data were analysed by using percentages, Chi-Square and Fisher's Chi- Square, Mann Whitney U Test-Wilcoxon Rank Sum W Test, Spearman Correlation Analysis, and Kruskall Wallis One -Way Anova test. After subcutaneous LMWH injection to the all patients, the measurement showed that echymoses was developed in 9.7 % of the patients in 48th hours and in 9.5 % of the patients in 72nd hours. Development of echymoses was found to be higher in the first group in the 48th hour (%11.4) and in the 72nd hour (12.4%) than the in the other groups. The rate of echymoses development in the other groups was close each other and in low rates. It was found that there was no difference among the groups in terms of echymoses development in the 48th and 72nd hours. It was investigated that the surface area of echymoses was in the ranges of 1.84-8.46 mm2 and it was also found that the surface area of echymoses among the patients in second and fourth group was smaller than that of the other patients groups. Heamatoma was not developed in any patient in the sample. The measurement done after subcutaneous LMWH showed that 13.2% of the injections did not give pain, 28.7% gave moderate degree of pain, 11.8% gave severe pain, and 4.9 % gave severe and intolerable pain to the patients. When looked at the application groups, the proportion of people indicating that they did not have any pain in the fourth group (25.5%) and in the second group (19.3%) was more than in the first and third group. The proportion of the people having mild degree pain in the first group (45.55) and in the third group (41.9%) were more. It was found that the proportion of the people having moderate degree pain in the third, first, second and fourth group was 35.5%, 30.1%, 21.8%, and 24.5% respectively. The pain ratings among the groups were found to be statistically significant. It was found that the length of pain felt at injection site after VIinjections was shorter than other studies findings in the literature. Appropriate suggestions were made in the direction with the results of the study. Key WordsrSubcutaneous low molecular weight heparine injection; local dry cold application; pain; echymoses and heamatoma. vu