'Yükselen duvarlar' Soğuk Savaş sonrası değişen savaş kavramı sonucu devletlerin yeni güvenlik anlayışı
'Rising walls' the new security concept of states as a result of the changing concept of war after the Cold War
  1. Tez No: 696414
  2. Yazar: ECENAZ TERZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika, Türkiye, İsrail, Güvenlik, Duvar
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada üç ülkenin sınırlarına ördüğü duvarları ve diğer üç ülkeye etkileri incelenmiştir. Bu ülkeler Amerika, Türkiye ve İsrail'dir. Duvarın örüldüğü ülkeler ise Meksika, Suriye ve Filistin'dir. Görüldüğü gibi ülkeler arasında ya geçmişten gelen bir sorun ya da günümüzde ve son yıllardaki mülteci akınları, uyuşturucu ve terör eylemleri karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın önceki kısımlarında ise yeni güvenlik anlayışı olan duvarın yeniden nasıl gündeme geldiği araştırılmıştır. Değişen dünya düzeni ile birlikte savaş ve güvenlik kavramları da dönüşüme uğramıştır ancak bu dönüşümlerin sonucu güvenlik önlemlerinde değişimi sağlayamamıştır. Bu güvenlik önleminin arkasında yatan nedenlerden biri de devletlerin tarihlerinden gelen psikolojik durumlardır. Terör, uyuşturucu, insan kaçakçılığı gibi unsurları öne sürerek devletler sınırlarına duvar örmektedir. Bu duvarlar mültecilerin ve sığınmacıların da geçişine engel olmaktadır. Özellikle son yıllarda artan mülteci krizine de çözüm olarak duvarlar görülmüştür. Devletler bu duvarlara milyonlarca lira harcamaktadırlar. Çalışmada devletlerin bu duvarları hangi tarihlerde inşa etmeye başladıkları, her ülkenin kendi tarihi baz alınarak yazılacak ve ülkelerin yaşadıkları terör olayları, mülteci krizleri ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi sorunlara da değinilecektir. Uluslararası hukukun ve medya organlarının da bunları nasıl haberleştirildiği, duvar ören ve örülen ülkenin insanlarına ne gibi zarar verdikleri de araştırılmıştır. Çalışmada önce savaş, sonra güvenlik ve duvar kavramlarına bölümlerde incelenmiştir. İngilizce ve Türkçe kaynaklardan yararlanılmıştır. İnternet kaynaklarına ve gazete haberlerine de sıkça yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the walls of the three countries built on their borders and their impact on the three other countries were examined. These countries are the United States, Turkey and Israel. The countries where the wall is built are Mexico, Syria and Palestine. As it can be seen, it's either a problem from the past, or the current and recent years of refugee influences, drug and terrorist acts are coming to us. The earlier parts of the study has been investigated how the wall again which is of understanding new security on the agenda. War and security have also been transformed along with changing world order but the result of these transformations has not been able to change security measures. One of the reasons behind this security measure is psychological situations from the history of the states. The states are building walls on their borders, put forward such as terrorism, drugs, human trafficking. These walls also preventing refugees and asylum seekers from passing through. In particular, the walls have been seen as a solution to the growing refugee crisis in recent years. Governments spend millions of liras on these walls. In the study, the dates on which governments began to build these walls will be written based on the history of each country itself. The study will also address issues such as terrorist incidents, refugee crises and drug trafficking in countries. It has also been investigated how international law and media bodies communicate them, how they hurt the people of the masked and knittedcountry. The study examined the concepts of war, then security and walls. In each section, the concepts are examined in detail. English and Turkish sources are used. Internet resources and newspaper are often mentioned. America, Turkey, Israel, Security, Wall.