Doğal bir mera vejetasyonunun yapısı ve bazı çevre faktörleri ile ilişkileri
Structure of natural pasture vegetation and relations with some environmental factors
- Tez No: 696489
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, Toprak Nemi, Toprak Sıcaklığı, Botanik Kompozisyon, Yöney 2021, 90 Sayfa, Pasture, Soil Moisture, Soil Temperature, Botanical Composition, Direction 2021, 90 pages
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, 2018-2019 yıllarında Tekirdağ İli'nin Süleymanpaşa İlçesine bağlı Köseilyas Mahallesinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesine ait olan doğal bir vejetasyona sahip merada beş ayrı yöneyin toprak sıcaklığı, toprak nemi, botanik kompozisyon ve ot verimlerine olan etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma yeri olan mera sınırları içerisinde bulunan güneydoğu (1.yöney), güney (2.yöney), kuzeybatı (3. yöney), batı (4.yöney), kuzey (5.yöney) yönünde bulunan kesimlerde 2018 ve 2019 yıllarında Tekerlekli Lup metodu kullanılarak bitki türleri ve botanik kompozisyon oranları tespit edilmiştir. İki yılın verileri incelendiğinde; 22 familyaya ait 103 farklı bitki türüne rastlanmış ve meranın baskın türleri Dactylis glomerata, Eryngium campestre, Plantago coronopus, Vulpia ciliata, Trifolium campestre olarak saptanmıştır. İlk yıl Fabaceae, Poaceae ve diğer familyalardan olan türlerin botanik kompozisyona katılma oranları sırasıyla %24,20, %38,33, %37,45, ikinci yıl ise %16,81, %34,18, %49,00 olarak tespit edilmiştir. Yapılan ölçümlerde yeşil ot verimleri sırasıyla ilk yıl 1051,37 kg/da, ikinci yıl 1010,66 kg/da, kuru ot verimleri ise ilk yıl 391,59 kg/da, ikinci yıl 376,06 kg/da olmuştur. Yöney, yeşil ve kuru ot verimi ile bitki bulunma sayılarında önemli etkide bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2018-2019 to investigate the effects of five different directions on the soil temperature, soil moisture, elevation from the sea level, botanical composition, and forage yields in the pasture that has natural vegetation belonging to Tekirdağ Namık Kemal University in Köseilyas Neighborhood of Süleymanpaşa District of Tekirdağ Province. Plant species and the ratios of botanical composition were determined by using the Wheeled Lup method in 2018 and 2019 in the southeast (1st direction), south (2nd direction), northwest (3rd direction), west (4th direction), and north (5th direction) directions in the boundaries of the pasture area, which is the research area. When the two years' data are examined, 103 different plant species belonging to 22 families were found; Dactylis glomerata, Eryngium campestre, Plantago coronopus, Vulpia ciliata, Trifolium campestre were identified as the dominant species of pasture. The participation rate of Fabaceae, Poaceae, and other species in the botanical composition in the first year was 24,20%, 38,33%, 37,45%, and in the second year, 16,81%, 34,18%, 49,00%, respectively. The measurements showed that fresh yields were 1051,37 kg/da in the first year and 1010,66 kg/da in the second year; on the other hand, hay yields were 391,59 kg/da in the first year and 376,06 kg/da in the second year. Direction had a significant effect on the yield of fodder, the yield of green pasture, and the number of plants.