Akademisyenlerin meslek aşkı ve iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin rolü
The role of psychological capital in the relationship between calling and job satisfaction levels of academicians
  1. Tez No: 696550
  2. Yazar: TÜLİN ÖGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek aşkı, iş doyumu, psikolojik sermaye, Calling, job satisfaction, psychological capital
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma, meslek aşkı varlığının ve meslek aşkı arayışının iş doyumu ile ilişkisinde psikolojik sermayenin aracılık etkisinin olup olmadığını sorgulamaktadır. Araştırmanın örneklemini; Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan, yönetim organizasyon bilim alanında araştırma yapan, görev yaptığı bölüm ağırlıklı işletme, anabilim dalı ise yönetim ve organizasyon olan 148 akademisyenlerden oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde, survey yöntemi ve yazılı soru sorma tekniği kullanılmıştır. Araştırma bulguları, meslek aşkı varlığının iş doyumu ve psikolojik sermaye ile olumlu ve anlamlı ilişkili olduğunu, meslek aşkı arayışının ise iş doyumu ve psikolojik sermaye ile olumsuz ve anlamlı ilişkili olduğunu göstermektedir. Psikolojik sermayenin iş doyumu ile olumlu ve anlamlı ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Meslek aşkı varlığının ve meslek aşkı arayışının iş doyumuyla ilişkisinde, psikolojik sermayenin aracılık rolü sorgulanmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda; meslek aşkı varlığı ile iş doyumu ilişkisinde psikolojik sermayenin tam aracılık etkisinin bulunduğu, meslek aşkı arayışının iş doyumuyla ilişkisinde psikolojik sermayenin kısmi aracılık etkisinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study questions whether there is a mediating effect of psychological capital in the relationship between the presence of calling and the search for calling and job satisfaction. The sample of the research; It consists of 148 academicians working in state and foundation universities, whose departments are business administration and departments are management and organization. Survey method and written questioning technique were used to obtain the research data. Research findings show that the presence of calling is positively and significantly related to job satisfaction and psychological capital, while the search for calling is negatively and significantly related to job satisfaction and psychological capital. It has been found that psychological capital is positively and significantly related to job satisfaction. The mediating role of psychological capital in the relationship between the presence of calling and the search for calling with job satisfaction was questioned. As a result of hierarchical regression analysis, it has been determined that psychological capital has a full mediating effect in the relationship between the presence of calling and job satisfaction, and the partial mediation effect of psychological capital in the relationship between the search for calling and job satisfaction.