Hemşirelik yüksekokulu öğretim elemanlarının empatik beceri ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi
The Determination of the empathic skills and burnout levels of the teaching staff of nursing schools
  1. Tez No: 69660
  2. Yazar: GÜLSEREN ÇITAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire eğitimci, eğitimde tükenmişlik, empatik beceri, Nurse educators, burnout in education, emphatic skill. vu
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışma hemşirelik yüksekokullarındaki öğretim elemanlarının empatik beceri ve tükenmişlik düzeylerini ve bunları etkileyen sosyodemografik değişkenleri belirlemek, elde edilen bulguları sağlık meslekleri dışındaki (Eğitim, Fen ve Edebiyat) fakültelerde görevli kadın öğretim elemanlarının empatik beceri ve tükenmişlik düzeyleri ile karşılaştırmak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Türkiye genelinde Atatürk, Cumhuriyet, 9 Eylül, Ege, Hacettepe, İstanbul, Marmara Üniversiteleri ve GATA'ya bağlı 4 yıllık lisans eğitimi veren hemşirelik yüksekokulları (HYO) ile sağlık meslekleri dışındaki Hacettepe Üniversitesi Fen, Edebiyat, Eğitim Fakülteleri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim, Fen-Edebiyat ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültelerinde görev yapan kadın öğretim elemanları oluşturmaktadır. Çalışma HYO öğretim elemanlarından 177, sağlık meslekleri dışındaki fakülte öğretim elemanlarından 155 olmak üzere toplam 332 kadın öğretim elemanı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Empatik Beceri Ölçeği B Formu (EBÖ B) ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve sosyodemografîk veri toplama formları kullanılarak elde edilmiştir. Veriler bilgisayarda SPSS programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde varyans analizi,“t”testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. EBÖ B puanlarının karşılaştırılması sonucunda HYO öğretim elemanlarının puanlan yüksek çıkmıştır. Mezun olunan ve görev yapılan yüksekokul/fakülte, iletişimle ilgili ders/konferans alma, önceki görev ve görev yapılan bölümlere göre empatik beceri puanlan arasında anlamlı fark bulunmuş, akademik unvan, yaş, eğitim düzeyi, öğrenci ile çalışma süresi, medeni durum ve çocuk sahibi olma açısından anlamlı fark bulunmamıştır. MTÖ puanlan karşılaştırıldığında HYO öğretim elemanlarının duygusal tükenmeleri daha yüksek, duyarsızlaşmaları ise daha düşük bulunmuştur. Mezun olunan ve çalışılan yüksekokul/fakülte, bölüm, önceki görev, eğitim düzeyi, medeni durum ve çocuk sahibi olma ile tükenmişlik puanlan arasında anlamlı fark bulunamamış, Arş./Öğr. Görevlisi olanların öğretim üyelerine göre, öğrenci ile çalışma süresi 5 yıl ve altında olanların 5 yıl ve üstünde olanlara göre, 30 yaşınaltında olanların 30 yaşın üstünde olanlara göre ve iletişimle ilgili ders/konferans almayanların alanlara göre kişisel başarılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The research has been realized by the female academicians of 4-year School of Nursing of Atatürk, Cumhuriyet, 9 Eylül, Ege, Hacettepe, Florence Nightingale, Marmara Universities and Military Academy Of Medicine (GAT A); and Science Literature, Education Faculties of Hacettepe Universitiy; Education Literature and Science Faculties of Abant İzzet Baysal University; and Faculty of Education Ankara University. This descriptive research aims to determine emphatic skills, burnout levels and sociodemographic variables having effect on emphatic skills and burnout levels and to compare the data obtained with the emphatic skills, burnout levels of female academicians of the faculties of education, science and literature where no health education was given. A total of 332 female academicians, 177 of which are from the School of Nursing and 155 of which are from other non health related faculties, have contrubuted to this research. The data were collected by means of using the Emphatic Skills Scale B Form (ESS B) and Maslach Burnout Invantory (MBI) and sociodemographic data collecting forms. Data were assessed through SPSS program in computer. Variance analysis,“t”test and Pearson correlation analysis were used in the evaluation of the data. As a result of the comparison of the ESS B points gathered, the points of academicians at the School of Nursing were found high. The difference between the emphatic skills related points according to the faculty and department graduated or worked at, previous profession and the departments where the profession was carried out was found meaningful, while no meaningful difference was established in terms of variables such as academic title, age, education level, period of working with the student, marriage status and having children. Emotional exhaustion of the academicans at the School of Nursing were found high, while the depersonalization of academicians at other faculties were found high as a result of the comparison of the MBI points. No meaningful difference was established between the burnout points related to variables, such as faculty and department graduated or worked at, previous profession, education level, marriage status and having children, while the personal accoplishment of Assistants VIas compared to Professors, of those the work period of whom is and under 5 years as compared to those having 5 years and more work period, and those under 30 as compared to those older than 30 and those who has attended communication lectures as compared to those who did not take communication lectures were found high. Suggestions were made in line with the results taken.