2-6 yaş çocuk sahibi ebeveynlerin psikolojik dayanıklılıkları ile evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between resilience and marital adjustment of parents who have 2-6 years old children
- Tez No: 696606
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE DİLEK GÜLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, evlilik, evlilik uyumu, Psychological resilience, marriage, marital adjustment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırmada 2-6 yaş çocuk sahibi ebeveynlerin psikolojik dayanıklılıkları ile evlilik uyumu arasındaki ilişki ve demografik forma göre psikolojik dayanıklılık ve evlilik uyum düzeylerinin farklılaşma düzeyleri incelenmiş, elde edilen sonuçlar ve alanyazın doğrultusunda sonuçların tartışılması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye'de 2-6 yaş çocukların ebeveynleri, çalışma evreni ise Tekirdağ ilinde bulunan anaokullarına devam eden 2-6 yaş çocukları anne-babalarıdır. Araştırmanın ilişki gösterme amaçlı olması nedeni ile çalışma farklı kesimleri yansıtan üç anaokulunda yürütülmüş ve örneklem bu okullarda çocuğu bulunan ebeveynler arasından gönüllülük esas alınarak seçilmiştir. Bu çerçevede Süleymanpaşa Anaokulu, Özel Neşe Erberk Anaokulu ve Aka Koleji okullarında eğitim gören 2-6 yaş arası çocukların anne-babalarına ölçekler dağıtılmış, 208 kişi yanıt vermiştir. Veri Toplama Araçları Araştırmada, 2-6 yaş çocuk sahibi ebeveynlerin demografik özelliklerini belirlemek için,“Kişisel Bilgi Formu”,“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve Evlilik Uyumu Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireyler hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu hazırlanmıştır. Verilerin analizinde Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS, Statistical Package fort he Social Sciences) 20.0 programı kullanılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler normal dağıldığı için“Parametrik Testlerden”,“t-testi”ile“One Way Anova”testi kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yaş, eğitim durumu ve gelir durumuna göre evlilik uyumunun farklılık gösterdiği, demografik değişkenlere göre psikolojik dayanıklılık düzeyinin farklılaşmadığı belirlenmiştir. Psikolojik dayanıklılık ile evlilik uyumu arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon tespit edilmiştir. Psikolojik dayanıklılığın alt boyutlarından olan yapısal stil, gelecek algısı, aile uyumu, kendilik algısı, sosyal yeterlilik ve sosyal kaynakların evlilik uyumu ile pozitif yönde zayıf bir korelasyon gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between resilience and marital adjustment of parents who have 2-6 years old children and differentiation levels of psychological resilience and marital adjustment levels according to demographic form were examined, the results obtained and discussion of the results were realized in accordance with literature. The sample of study includes the parents with children aged 2-6 years in Turkey and research sample consists of the parents with children aged 2-6 years who go to preschools in Tekirdağ. Because the research aims to show relationships, the study conducted in three preschools reflecting different districts of society and the sample was chosen on a volunteer basis between the parents who have children in those schools. In this context, the scales were handed out to the parents with children aged 2-6 years who study at Süleymanpaşa Preschools, Neşe Erberk Private Preschools and Aka College, 208 people responded. In order to determine the demographical characteristics of the parents with children aged 2-6,“Personal Information Form”,“psychological Resilience Scale For Adults”and“Marital Adjustment Scale”were applied as data collection tools. On the purpose of gathering information about the people attending to the study,“Personal Information Form”was prepared. In order for analysing the data Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20.0 programme was used. As the data obtained from sample group ranges normally,“T-test”and“One Way Anova”test from Parametric Tests were applied. Correlation analysis was used for testing the hypothesis of study. As a result of study, It was defined that marital adjustment differentiated according to age, educational status and income status however psychological resilience levels didn't differentiated in regard to demographical factors. It was determined that there is positive weak correlation between psychological resilience and marital adjustment. It shows that there is a positive weak correlation between marital adjustment of social resources and structural style, future perception, marital adjustment, self- perception, social competence which are the sub-dimensions of psychological resilience.