Ergenlerin problem çözme becerileri ile benlik imgesi arasındaki ilişki
The relationship between the problem-solving skills and the self image of adolescents
- Tez No: 696650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESRA TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Benlik İmgesi, Ergenlik, Lise Öğrencileri, Problem Solving, Self Image, Adolescence, High School Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ergenlerin problem çözme becerileri ile benlik imgesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma örneklemini, 2016-2017 eğitim öğretim yılında eğitim gören, İstanbul ili Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinde lise düzeyinde devlet okullarında eğitim gören, ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilen ve çalışmaya gönüllü katılan, 192 (% 47,8) kız, 210 erkek (% 52,2) toplam 402 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin 143'ü (%35,6'sı) 9. sınıf, 105'i (%26,1'i) 10. Sınıf, 133'ü (%33,1'i) 11. Sınıf, 21'i de (%5,2'si) 12. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Örneklemin yaş aralığı 14 ile 20 yaş arasında değişmektedir. Araştırma ile ilgili veriler Problem Çözme Envanteri, Offer Benlik İmgesi ve Demografik Bilgi Formu ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 23 paket programı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda, PÇE ve OBİO ölçek puanları arasında anlamlı korelatif ilişki olduğu ve ayrıca PÇE ve OBİO puanlarının demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Genel olarak araştırmaya katılan öğrencilerin benlik imgesi yükseldikçe problem çözme becerileri konusunda kendilerini yetersiz olarak algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış ve raporlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between adolescents' problem solving skills and self-image. The sample of the study was 192 (47.8%) girls and 210 boys (52.2%) who studied in the 2016-2017 academic year, were educated at high school level public schools in Küçükçekmece and Başakşehir districts of Istanbul, selected by the accessible sampling method and voluntarily participating in the study. ) consists of a total of 402 students. 143 of the students participating in the study (35.6%) are 9th grade, 105 (26.1%) are 10th grade, 133 (33.1%) are 11th grade, 21 ' i (5.2%) consists of 12th grade students. The age range of the sample ranges from 14 to 20 years old. The data related to the research were collected using the Problem Solving Inventory, Offer Self Image and Demographic Information Form. Statistical analysis of the obtained data was made with the SPSS 23 package program. As a result of the research, it was determined that there is a significant correlative relationship between PSI and OBIO scale scores and also that PSI and OBIO scores create significant differences in terms of demographic variables. In general, it was concluded that as the self-image of the students participating in the study increased, they perceived themselves as insufficient in problem solving skills. Findings obtained were discussed and reported.