Meşru Savunma
Self-defense
- Tez No: 696662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Meşru savuma, haksız saldırı, savunma, Self defense, unfair attack, defense
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Meşru savunmada haksız saldırıya maruz kalmış olan şahıs, saldırıya orantılı bir karşı koyma ile cezalandırılmaktan kurtulmaktadır. Kişinin bu saldırıyı defetmeye çalışması ve kendisinin can, mal ve ırz bütünlüğüne ve diğer kişilik haklarına halel gelmesini önlemeye çalışması en doğal hakkıdır. Meşru savunma, bir kimseye idari bir karar ile sonradan ya da bazı şartların varlığı halinde bahşedilmez. Çalışmamızın konusu olan meşru savunma, bir çok hukuk düzeninde kabul edilmiştir. Türk Ceza Kanunu'nun 25'inci maddesinde, yalnızca ''ırza veya nefse yönelik'' saldırılara karşı meşru savunma olanağı tanıyan 765 sayılı TCK'dan farklı olarak, "Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.'' şeklinde düzenlemiştir. Meşru savunmadan bahsedebilmek için ilk şart, saldırının varlığıdır. Saldırının olmaması halinde meşru savunmanın varlığından bahsetmek imkânsızlaşacaktır. Meşru savunmadan bahsedebilmek için haksız bir saldırının varlığından bahsedilir. Bu maddede bahsedilen haksız saldırı, gerçekleşmiş bir haksız saldırı olabileceği gibi gerçekleşmesi muhakkak olan bir haksız saldırı da olabilir. Meşru savunmadan bahsedilebilmesi için bir saldırının olması ve saldırı sebebiyle bu savunmanın gerçekleşmesi gerekir. Saldırı tamamlanmış ise artık meşru savunmadan söz edilemez. Savunmanın saldırgana karşı yapılmayıp başka birine karşı yapılması halinin Türk hukuk düzenince meşru savunma kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.Saldırı ile savunma arasında somut olaya uygun şekilde bir denge ve oran olması gerekmektedir. Kişi eylemini meşru savunma kapsamında değerlendirilebilecek bir şekilde gerçekleştirmişse cezalandırılmayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Self-Defense) The person who has been subjected to unjust attack in self defense is freed from being punished with a proportional opposition to the attack. It is the most natural right of a person to try to repel this attack and to prevent harm to her life, property and chastity integrity and other personal rights. Self defense is not granted to a person later by an administrative decision or in the presence of certain circumstances. In our study,“self defense”, has been accepted in many law orders. The 25th article of the Turkish Criminal Law centres that“No penalty should be imposed to an offender who acts with immediate necessity, according to the prevailing conditions, to repulse or eliminate an unjustassault against his or an other person's rights, of which the recurrence is highly expected.”The first condition to speak of self defense is the presence of attack. In the absence of an attack, it will be impossible to talk about the existence of a self defense. In order to talk about self defense, the existence of an unjust attack is mentioned. An unjust attack can be an unjust attack that has taken place, or it can be an unjust attack that is sure to occur. In order to talk about self defense, there must be an attack and this defense must occur due to the attack. If the attack is complete, there is no longer any question of self defense. It is not possible to consider the defense against the attacker but against another person within the scope of self defense by the Turkish legal order. There must be a balance and ratio between attack and defense in accordance with the concrete event. Self defense can take place in the form of not only defending one's own rights, but also defending someone else's rights against an attack. If the person performed his / her act in a way that can be considered within the scope of self defense, he / she will not be punished.