Çocukların problemli internet kullanımı ve depresyon düzeyleri ile annelerin psikolojik sağlamlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the problemed internet usage and depression levels of the children and mom's psychological resilience
  1. Tez No: 696663
  2. Yazar: HAVVA MERVE BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Problemli İnternet Kullanımı, Depresyon, Psikolojik Sağlamlık, Problemed İnternet Usage, Depression, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada çocuklarda problemli internet kullanımı ile depresyon düzeyleri ve annelerin psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma İstanbul ilindeki 384 üçüncü, dördüncü sınıf öğrencisi ve annesi ile yürütülmüştür. Çocuklara“Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği”, annelere“Sosyodemografik Bilgi Formu, Aile- Çocuk İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, çocuklardaki depresyon ile annelerin psikolojik sağlamlıklarının çocukların problemli internet kullanımı ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada kadınların psikolojik sağlamlıkları, çocukların depresyon düzeyleri ve internet bağımlılıkları çeşitli değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Elde edilen korelasyon ve regresyon bulguları sonucunda, annenin psikolojik sağlamlıklarının çocukların internet bağımlılıklarını negatif ve anlamlı olarak yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Depresyonun ise internet bağımlılığını pozitif yönde anlamlı yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre devam eden pandemi sürecinde yapılan çalışmada çocuklarda artan internet kullanımı ile ilgili çalışma yapılmasının önemine, internet bağımlılığı değerlendirilirken depresyonun da göz önünde bulundurulmasına ve annelerin psikolojik sağlamlıklarının çocukların ruhsal iyi oluşlarındaki etkisine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to understand the relation between the children's problemed internet usage and depression levels with their mother's psychological resilience. The research is run by 384 third and fourth-class students and their mothers which are located in İstanbul. For the children“Socio-Demographic Information Form”, for the mothers“Socio-Demographic Information Form”,“Family-Child Internet Addiction Form”,“Brief Psychological Resilience Scale”is implemented. According to the results, the relation between the mother's psychological resilience and the children's problemed internet usage is obvious. In the research, the mother's psychological resilience, the children's depression levels, and problemed internet usage are changing by different parameters. According to obtained correlation and regression findings, the mother's positive psychological resilience affects children's problemed internet usage negatively. On the other hand, findings also show that the depression of children affects internet addiction positively. The results of this research which is done during the ongoing pandemic process show us the importance of making research related to the increasing internet usage of children. Also according to results, when evaluating internet addiction depression should always be taken into consideration. The effect of mothers' psychological resilience on the psychological well-being of children is another critical result.