Siyasal iletişim aracı olarak sosyal medya: 2019 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı AK Parti ve CHP adaylarının Twitter kullanımları
Social media as a political communication tool: Twitter uses of İzmir Metropolitan Municipal Presidency AK Party and CHP candidates in the 2019 local elections
  1. Tez No: 696719
  2. Yazar: FATMA GÜVEN KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal İletişim, Sosyal Medya, Twitter, Politics, Political Communication, Social Media, Twitter
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Sosyal medyanın siyasal iletişim aracı olarak ne şekilde kullanıldığını tespit etmek amacıyla yapılan bu araştırmada, 31 Mart 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylıklarını koyan CHP adayı Mustafa Tunç Soyer ile AKP adayı Nihat Zeybekci'nin 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasındaki Twitter paylaşımları ele alınmıştır. Adayların Twitter hesapları, belirlenen zaman aralığında geriye dönük tarama şeklinde içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, grafik, resim ve tablolar ile desteklenerek yorumlanmıştır. Buna göre, her iki adayın da kişisel Twitter hesaplarını, siyasal seçim kampanyalarını yürüttükleri bir kitle iletişim aracı olarak kullandıkları, seçmeni ikna etmek için hem görsel öğelerden hem de Twitter'ın çeşitli özelliklerinde yoğun olarak faydalandıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca adaylardan Mustafa Tunç Soyer'in Twitter'ı, Nihat Zeybekci'ye göre daha yoğun kullandığı görülürken, sosyal medyaya özgü çift yönlü iletişimin ise her iki aday tarafından da aktif olarak kullanılmadığı, iletişimin daha çok tek yönlü bilgi paylaşımı şeklinde sürdürüldüğü tespit edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study conducted to determine how social media is used as a political communication tool, CHP candidate Mustafa Tunç Soyer and AKP candidate Nihat Zeybekci, who ran their candidacy for Izmir Metropolitan Municipality in the local elections held on March 31, 2019 Shares are discussed. Candidates' Twitter accounts were analyzed with content analysis method in the form of retrospective scanning in the specified time period. The findings obtained were interpreted by supporting them with graphics, pictures and tables. Accordingly, it has been observed that both candidates use their personal Twitter accounts as a mass communication tool in which they run their political election campaigns, and they make extensive use of both visual elements and various features of Twitter to convince the voters. In addition, it is observed that Mustafa Tunç Soyer, one of the candidates, uses Twitter more intensely than Nihat Zeybekci, while two-way communication specific to social media is not actively used by both candidates, and communication is mostly carried out in the form of one-way information sharing.