Toleransa dayalı sezgisel bulanık kaba küme yaklaşımı ve makine-öğrenim algoritması ile veri madenciliği
Data mining with tolerance based intuitionistic fuzzy rough set approach and machine-learning algorithm
  1. Tez No: 696720
  2. Yazar: NAIYER MOHAMMADI LANBARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaba küme, Öznitelik seçimi, Toleransa dayalı sezgisel bulanık kaba küme, Makine öğrenme, Rough set, Feature selection, Tolerance based intuitive fuzzy rough set, Machine learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu araştırma toleransa dayalı sezgisel bulanık kaba küme yardımı ile hacimli verilerde boyut azaltıp ve ardından makine öğrenimini sınıflandırmak için kullanmayı amaçlamıştır. Yöntem: Bu çalışmada, karmaşıklığı azaltmak için kaba küme ve veri kümelerinden gereksiz ve belirsiz özellikleri kaldırmak için sezgisel bulanık küme birleşimi kullanılmıştır daha sonra makine öğrenme yardımıyla veriler sınıflandırılmıştır. Bulgular: Bu metot meme kanser veri kümesi üzerinde uygulandı ve ardından Yapay Sinir Ağı ve K- En Yakın komşuluk teknikler ile sınıflandırlıp bazı ölçütlerile karşılaştırıldı. Sonuç: Tolerans tabanlı sezgisel bulanık kaba küme öznitelik seçim yöntemi ile yeni bir veri kümesi elde edildi ve bu yeni küme ile daha kesin ve doğru sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research is aimed to reduce the size of the voluminous data set with the help of a tolerance-based intuitive fuzzy-rough set and then use machine learning methods to classify data. Method: In this study, a rough set to reduce complexity and an intuitionistic fuzzy set to remove redundant and ambiguous features from datasets combination has been used and then the data were classified with the help of machine learning. Findings: This method was applied to the breast cancer dataset, and then it was classified by Artificial Neural Network and K-Nearest Neighbor techniques and compared under some metrics. Results: A new dataset was obtained with the tolerance-based intuitionistic fuzzy rough set feature selection method and more precise and accurate results were obtained with this new set.