Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programları üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative study on Turkish Language and Literature curriculums
- Tez No: 696772
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Fine Arts, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, Eğitim, Edebiyat, Beceri, Kazanım, Sanat, Dil, Literature programs, Education, Literature, Ability, Learning outcome, Art, Language
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Eğitim felsefeleri ve öğretim programları; birey, toplum, kültür ve devletlerin devamlılığında temel niteliğindedir. Bu çalışmada, 2005 yılında yapılandırmacı yaklaşımı temel alarak yürürlüğe girmiş olan 2011 Türk Edebiyatı, 2011 Dil ve Anlatım ve 2018 Türk Dili ve Edebiyatı programları karşılaştırmalı bir biçimde incelenmiştir. İncelemede programların yaklaşımları, hareket noktaları ve amaçları, ölçme değerlendirme anlayışları, genel yapıları, öğrenci becerilerini geliştirme yaklaşımları, hedef kazanımları ve süreleri, amaçları, özel amaçları ve bakış açıları değerlendirmeye alınmış; söz konusu alt problemler programların benzerlikleri ve farklılıkları bağlamında değerlendirilmiştir. Ayrıca söz konusu iki programa ek olarak yapılandırmacı yaklaşımı temel alan Türkçe öğretim programları, fen bilgisi öğretim programları, hayat bilgisi dersi öğretim programları ve matematik öğretim programları üzerine yapılmış araştırmalar incelenmiş; söz konusu programlarda görülen program yapısı ve eğitim felsefesi yaklaşımının Türk dili ve edebiyatı programlarında görülüp görülmediği ya da ne derece görüldüğü incelenmiştir. Dil ve edebiyatın yapısı gereği birbirinden ayrılamayacağı ve edebiyatın bir sanat olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak öğretim programlarının incelenmesi öncesinde sanat, dil ve edebiyat konularında değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Educational philosophies and curricula; It is fundamental to the continuity of individuals, societies, cultures and states. In this study, 2011 Turkish Literature, 2011 Language and Expression and 2018 Turkish Language and Literature programs, which are based on the constructivist approach that entered into force in 2005, were examined in a comparative way. In the review, the approaches, starting points and aims of the programs, assessment and evaluation understandings, general structures, approaches to developing student skills, target acquisitions and durations, aims, special aims and perspectives were evaluated; these sub-problems were evaluated in the context of the similarities and differences of the programs. In addition to the two programs in question, studies on Turkish curricula based on the constructivist learning approach, Science curricula, life science course curricula and mathematics curricula were examined; It has been examined whether the program structure and the philosophy of education approach seen in the said programs are seen in Turkish language and literature programs or to what extent. Considering the fact that language and literature cannot be separated from each other due to their structure and literature is an art, evaluations were made on art, language and literature before examining the curriculum.