İstihbarat yanılgılarının güvenlik politikalarına etkisi: İkinci Körfez Savaşı örneği
The effect of intelligence failure on security policies: The case of the Second Gulf War
- Tez No: 696790
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KÖRPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, İstihbarat, İstihbarat Yanılgısı, Güvenlik Politikası, İkinci Körfez Savaşı, Security, Intelligence, Intelligence Failure, Security Policy, The Second Gulf War
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünyanın küreselleşmesi ile beraber, uluslararası aktörlerin ellerinde olan silahtan daha ziyade diğer devletler/tehdit unsurları hakkında sahip oldukları bilgi, rakiplerine oranla uluslararası arenada hep bir adım önde olmalarına olanak sağlamaya başlamıştır. Küresel çağda karşılaşılan yeni tehditlerin, 11 Eylül 2001 saldırılarında olduğu gibi, yeni bir mücadele stratejisini ve buna bağlı olarak var olan istihbarat teşkilatlarını zorlaması, yeni bir istihbarat yapılanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, değişen tehdit algılamaları ve paralelinde geliştirilen güvenlik politikalarının bir neticesi olarak; istihbarat servislerinin ulusal güvenliğin sağlanması üzerindeki önemi vurgulanmış, güvenlik politikası karar alma süreçlerinde istihbarat birimleri tarafından elde edilen doğru ya da yanlış bilgi unsurunun karar birimlerine sağlayacağı etki incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the globalization of the world, the knowledge that international actors have about other states / threats rather than weapons in their hands has started to allow them to be one step ahead in the international arena compared to their competitors. The new threats encountered in the global age, as in the attacks of September 11, 2001, forced a new combat strategy and the existing intelligence agencies accordingly, revealing the need for a new intelligence structuring. In this study, as a result of changing threat perceptions and security policies developed in parallel; The importance of intelligence services on the provision of national security was emphasized, and the effect of the right or wrong information obtained by the intelligence units in the security policy decision-making processes on the decision units was examined.