Fibromiyalji hastalarında vejetaryen beslenmenin etkisi
Effects of vegetarian nutrition on fibromyalgia patients
- Tez No: 696828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZERSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Fibromyalgia, Vegetarian diet, Anthropometric measurements
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Fibromiyalji sendromu olarak da adlandırılan fibromiyalji, kas-iskelet sistemindeki ağrı ile karakterize, yorgunluk, kognitif bozukluk ve uyku problemlerine sebep olan uzun süre devam eden bir hastalıktır. Fibromiyaljiye yönelik araştırmalar devam ederken yakın dönemde vejetaryen beslenmenin bu hastalığı etkileyebileceği düşünülmüştür. Çalışmamızın amacı; fibromiyalji sendromlu hastalarda vejetaryen beslenmenin etkisinin incelenmesidir. Bu çalışma 15.02.2021 ile 15.05.2021 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir sağlık kliniğinde fibromiyalji tanısı alan, yaş ortalamaları 39,10±7,55 yıl olan 28 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı kabul eden bireylere; genel bilgiler, fibromiyalji ve diğer hastalıklarla ilgili bilgiler, beslenme alışkanlıkları, egzersiz durumları, antropometrik ölçümleri (boy, ağırlık, beden kütle indeksi (BKİ), yağ, kas ve bel-kalça oranı (BKO)) içeren anket ve vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine etkisini belirlemek amacıyla araştırma öncesi ve sonrası Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ) araştırmacı tarafından toplanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows 21.0 ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki kategorik değişkenler için sayı (n) ve yüzde (%); sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler, ortalama, standart sapma, minimum (min) ve maksimum (mak) değerler olarak belirtilmiştir. Bağımlı grupları karşılaştırmada Paired Sample t-testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlerken Pearson korelasyon katsayıları; kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlerken ise Fisher's Exact test yapılmıştır. Hesaplamalarda istatistik anlamlılık düzeyi p 0,000), beden kitle indeksi (p> 0,000), yağ oranı (p> 0,000), kas oranı (p> 0,000) ve bel/kalça oranı (p> 0,000) arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür Vejetaryen diyet öncesi FIQ Skoru 54,47±11,25 iken vejetaryen diyet sonrası FIQ Skoru'nun 44,43±10,76 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia, also called fibromyalgia syndrome, is a long-lasting disease characterized by pain in the musculoskeletal system, causing fatigue, cognitive impairment and sleep problems. While research on fibromyalgia continues, it has been thought that diet may affect this disease recently. The purpose of our study; Investigation of the vegetarian diet effects on health in patients with fibromyalgia syndrome. This fibromyalgia study was carried out on 28 individuals with a mean age of 39.10 ± 7.55 years, who were diagnosed with fibromyalgia at the private health clinic in Istanbul between 15.02.2021 and 15.05.2021. Individuals who accept to study; general information, information on fibromyalgia and other diseases, nutritional habits, exercise status, anthropometric measurements (height, weight, BMI, fat, muscle, and waist-hip ratio) and a pre-diet and after diet to determine the vegetarian diet effect on health Post-Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) was collected by the researcher. The data obtained in the study were evaluated with Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows 21.0. Descriptive statistics for continuous variables in this study, as mean, standard deviation, minimum and maximum values; It is expressed as number and percentage for categorical variables. Paired Sample t- test was used to compare dependent groups. Pearson correlation coefficients were calculated to determine the relationship between variables. Fisher's Exact test was used to determine the relationship between categorical variables. Statistical significance level was taken as p 0,000), body mass index (p> 0,000), fat ratio (p> 0,000), muscle ratio (p> 0,000) and waist / hip ratio (p> 0,000) has been seen. It was concluded that in the treatment of fibromyalgia, patients should receive nutrition training by a dietician and regularly monitor their anthropometric measurements in order to reduce the symptoms of the disease and improving the quality of life.