Fibromiyalji hastalarında öz-şefkat ve bilişsel duygu düzenleme mekanizmaları
Self-compassion and cognitive emotion regulation mechanisms in the patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 790413
  2. Yazar: İBRAHİM HAKKI KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL SAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: öz-şefkat, bilişsel duygu düzenleme, psikolojik dayanıklılık, fibromiyalji, self-compassion, cognitive emotion regulation, psychological resilience, fibromyalgia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Giriş: Fibromiyalji, yaygın vücut ağrıları ve vücudun belirli yerlerindeki hassas noktalarla karakterize; depresyon, anksiyete, uyku problemleri gibi birçok belirtinin eşlik edebildiği günlük yaşam aktivitelerinin olumsuz etkilendiği kronik bir sendromdur. Fibromiyalji tanılı hastalara yüksek sıklıkta depresif belirtilerin ve anksiyete semptomlarının eşlik etmesi, bu hastaların negatif öz şefkat tutumları ve olumsuz bilişsel duygu düzenleme mekanizmalarını kullanmalarının bir sonucu olabileceğini öngördük. Bu sebeple sağlıklı kontrollerle karşılaştırdığımızda fibromiyalji hastalarının öz-şefkat tutumları ve ön planda kullandıkları bilişsel duygu düzenleme mekanizmalarını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza 2016 ACR tanı kriterlerine uygun bir şekilde, klinisyenler tarafından tanı konulan 80 fibromiyalji tanılı hasta ve 80 fibromiyalji tanısı olmayan sağlıklı kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Öz-Şefkat Ölçeği (SCS), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ), Vizüel Ağrı Skalası (VAS), Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (KPDÖ) uygulanmıştır. Bulgular: FM grubunda BDÖ, BAÖ, kendini suçlama, kabul, ruminasyon, felaketleştirme, diğerlerini suçlama, TAÖ ve VAS değerleri daha yüksek iken SCS, olumlu yeniden odaklanma, plan yapmaya yeniden odaklanma, olumlu yeniden değerlendirme, olayın değerini azaltma ve KPDÖ total değerleri daha düşüktür. Sonuçlar: Öz-şefkatin psikolojik dayanıklılığı kuvvetlendirdiği hem kendi doğrudan hem de dolaylı olarak psikolojik dayanıklılık üzerinden depresyon belirtilerini, anksiyete belirtilerini ve ağrı skorlarını azaltıcı bir etki gösterdiği sonucuna ulaşıldı. Fibromiyalji hastalarının yaşadıkları psikiyatrik sorunlarda, kişilerin düşük öz-şefkat tutumlarının önemli yordayıcılar arasında yer alması nedeniyle öz-şefkat temelli terapi müdahalelerinin psikopatolojilere karşı hem koruyucu hem de tedavi edici olacağı düşünüldü. FM hastalarında psikiyatrik komorbiditelerin yakından tespit edilmesi, hastaların ruhsal açıdan da ayrıntılı bir şekilde ele alınması tedavi süreçlerine olumlu katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Fibromyalgia is a chronic syndrome characterized by widespread body pain and tender points in certain parts of the body, which can be accompanied by many symptoms such as depression, anxiety, sleep problems along with negatively affected daily living activities. In this study we have hypothesized that the high frequency of accompanying depressive and anxiety symptoms in patients with fibromyalgia may be the result of negative self-compassion attitudes and unfavorable cognitive emotion regulation mechanisms. For this reason, we aimed to compare the self-compassion attitudes and the cognitive emotion regulation mechanisms of healthy individuals and of patients with fibromyalgia. Methods: In accordance with the 2016 ACR diagnostic criteria, 80 patients with fibromyalgia whose diagnoses were confirmed by clinicians and 80 healthy individuals without fibromyalgia were participated in our study. Sociodemographic data form, Beck Depression Scale (BDS), Beck Anxiety Inventory (BAI), Self-Compassion Scale (SCS), Cognitive Emotion Regulation Scale (CERQ), Toronto Alexithymia Scale (TAS), Visual Pain Scale (VPS), Brief Psychological Resilience Scale (BPRS) were applied to the participants. Results: The scores of BDS, BAI, self-blame, acceptance, rumination, catastrophizing, blaming others, TAS and VPS were found to be higher in the patients with fibromyalgia, whereas the scores of SCS, positive refocusing, reconcentrating on planning, positive reappraisal, reducing the importance of an event and BPRS were lower. Conclusion: We have concluded that self-compassion strengthens psychological resilience and has a reducing effect on depression symptoms, anxiety symptoms and pain scores both directly and indirectly through psychological resilience. As we have demonstrated that low self-compassion attitudes are important in terms of predicting psychiatric problems experienced by fibromyalgia patients, it was thought that self-compassion-based therapy interventions would be both protective and therapeutic against psychopathologies. Therefore, the detailed examination of the mental health and the monitorization of the psychiatric comorbidities in the patients with fibromyalgia may contribute positively to the treatment processes.