Assessing educational needs of student teachers about women's rights: Anadolu University Faculty of Education example
Öğretmen adaylarının kadın hakları konusunda eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi: Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi örneği
  1. Tez No: 696832
  2. Yazar: MANISEH GHAFFARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÇİĞDEM SUZAN ÇARDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gereksinim Belirleme, Öğretmen Adayları, Kadın Hakları, Eğitim Fakültesi, Need Assessment, Student Teachers, Women's Rights, Faculty of Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının kadın hakları konusunda eğitim gereksinimlerinin belirlenmesidir. Bu eş zamanlı karma desen çalışmasında, eğitim gereksinimlerinin değerlendirilmesinde temel yaklaşım olarak betimsel yaklaşım dikkate alınmıştır. Veri toplama ve analiz yöntemleri; doküman inceleme (eğitim fakültesindeki derslerin izlenceleri ile öğretmen eğitimi programlarının incelenmesi), Likert tipi anket ve öğretmen adayları ve öğretim elemanları ile yarı yapılandırılmış görüşmelerdir. Araştırma sonucunda öğretmen adayları ve öğretim elemanların, kadın haklarının insan hakları olarak önemi konusunda yeterli bilince sahip olmalarına ve özellikle yasal haklar konusunda hemfikir olmalarına rağmen, hatırı sayılır sayıda öğretmen adayının kimi özel ve önemli kadın haklarından habersiz olduğu veya bu haklara katılmadığı belirlenmiştir. Her iki katılımcı grup da öğretmen adayları ve toplum için kadın hakları eğitiminden yanadır. Ayrıca, doküman analizi sonuçları, Anadolu Üniversitesi'nde öğretmen eğitimi öğretim programında kadın hakları konusundaki boşluğu göstermektedir. Araştırmanın tüm bulgularının değerlendirildiğinde, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde kadın hakları eğitimine gereksinim olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the educational needs of student teachers about women's rights. Descriptive approach is taken to the account as the main approach for assessing the educational needs in this concurrent mixed model study. Data collection and analysis methods include document analysis of the course syllabuses and the teacher education programs of the education faculty, a Likert type questionnaire, and semi-structured interviews with the student teachers, and the teaching staffs. As a result of the study, although both student teachers and teaching staffs have enough awareness about the importance of women's rights as human rights, and especially agree with the legal rights, there are a considerable number of prospective teachers who are unaware of specialized and critical concerns. Both participating groups are in favor of women's rights education for the prospective teachers and the society. Moreover, the results of the document analysis show the gap of women's rights in the curricula of teacher education at Anadolu University. According to the assessment of the all of the findings of the study, it is concluded that there is a need for women's rights education in Faculty of Education at Anadolu University.