E-commerce and its impact on the global economic trade a comparative study between the top Turkish online stores exporting to Gulf Cooperation Council
E-ticaret ve küresel üzerine etkisi ekonomik ticaret Körfez İşbirliği Konseyi'ne ihracat yapan en iyi Türk internet mağazaları arasında karşılaştırmalı bir araştırma
- Tez No: 696854
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: e-ticaret, dış ticaret, küresel ekonomi, Körfez ülkeleri, ticari ilişkiler, Türk malı, E-commerce, Foreign Trade, Global Economy, GCC, Trade Relations, Turkish Product
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
E-ticaret, küresel düzeyde bilgi teknolojisi devriminin muazzam gelişimi ile gelişti. Ülkeler arasındaki küresel ekonomik ticaret, elektronik ticaretin ortaya çıkmasına kadar geleneksel ticari faaliyetlerden daha önce hiç olmadığı kadar etkilendiği yerdir. Bu ticaret, ister aynı ülke içindeki bireyler arasında olsun ister birden fazla ülkenin bireyleri arasında olsun bilgi alışverişinin hızı nedeniyle ticaretin gelişmesinde giderek daha önemli bir rol oynamakta ve bu da karar vermeyi kolaylaştırmaktadır. Covid-19, dünyada e-ticaretin ülkeler arası ticaret üzerindeki etkisinin en güçlü kanıtıdır. Eski çağlardan beri Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bir kavşak noktasında yer almakta ve bu da onu önemli bir uluslararası ticaret merkezi olarak nitelendirmektedir. Bununla beraber Türkiye, her türlü e-ticareti benimseyen ilk ülkelerden biridir. Genel olarak tüm dünya ülkeleri, özel olarak Körfez ülkeleri ve bunların en başında da mükemmel bir tüketici pazarı olarak kabul edilen Suudi Arabistan Krallığı ile büyük bir gelişmeye tanık olmuştur. Aralarındaki mübadele; gıda maddeleri, giysiler, elektronikler vb. gibi çeşitli mal ve ürünleri içerir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, geleneksel veya elektronik ticaret alışverişlerinin bölgesel ve uluslararası düzeyde siyasi sebeplerden ve ülkeler arasındaki ilişkilerden ayrılamayacağıdır. Bu sebepler aşağı yukarı her ülkenin konumuna ve çıkarlarına göre değişmektedir. Bu nitel araştırmada ilk olarak resmi hükümet açıklamaları, yıllık raporlar, makaleler, önceki çalışmalar, tezler, kitaplar ve ilgili web siteleri incelenip yorumlanmış; ikinci olarak da Türk ürünlerinin ihracatında lider olan iki Türk çevrimiçi mağazası karşılaştırılarak betimsel bir araştırmaya dayandırılmıştır. Körfez ülkeleri; elektronik ticaretin mekanizmasını, küresel ekonomi üzerindeki etkisini ve ülkelerin dış politikalarının işleyişi üzerindeki etkisinin boyutunu anlamamıza yardımcı olacaktır. Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişki buna güzel bir örnektir.Toplanan verilere göre sonuçlar iki taraf arasındaki ticari ilişkilerin çok önemli olduğunu gösterir. Ancak bu ilişki bazı etkilerden etkilenebilir: Ülkenin iç ekonomik durumu, siyasi kararları ve rekabeti.
Özet (Çeviri)
E-commerce has flourished with the tremendous development of the information technology revolution at the global level, where global economic trade between countries was affected like never before by traditional commercial activities until the emergence of electronic commerce. This trade has an important role in the development of trade more and more due to the speed with which information is exchanged, whether between individuals within the same country or from multiple countries, which facilitates decision-making In the context of conducting business deals across the world. Covid-19 is the strongest evidence of the impact of e-commerce on trades across countries. Since ancient times, Turkey has been at a crossroads between Asia and Europe, which has qualified it to be an important hub of international trade. It was one of the first countries to embrace e-commerce of all kinds. It has witnessed a great development with all countries of the world in general, and with the GCC in particular, and in particular with the Kingdom of Saudi Arabia, which is considered a consumer market par excellence. The exchanges between them include various goods and commodities such as foodstuffs, clothes, electronics...etc. However, what should be noted is that the traditional or electronic trade exchanges cannot be separated from political variables and relations between countries regionally and internationally. It swings up and down according to the positions and interests of each country. This qualitative study based on descriptive research by investigating and commenting on official government statements, annual reports, articles, previous studies, theses, books, and relevant websites, as well as comparing two Turkish online stores that are leading in the export of Turkish products to the GCC will help us understand the mechanism of electronic commerce and its impact on The global economy, and the extent of the impact of countries' foreign policies on its functioning. The relationship between Turkey and the Gulf states is a great example of this. According to the collected data, the results showed that the trade relations between the two parties are very important. However, this relationship can be affected by some influences, such as; the country's internal economic situation, political decisions, and competition.